Szyszki czekoladowe.
26 lipcaŁakocie, które robi się błyskawicznie. W dodatku są takie pyszne... (jak z pewnością niemal każdy wie) :) Przepis jest banalny, jednak należy uważać podczas formowania szyszek. Masa MUSI być gorąca, choć lekko parzy w ręce. Dlatego formujemy je bardzo szybko. Jednak nie ma się czym przejmować, ponieważ w zasadzie parzy tylko w momencie nabierania jej z naczynia. Przy szybkiej pracy, masa stygnie bardzo szybko. :)
Szyszki czekoladowe
Składniki:
- 2 op. ryżu preparowanego (160 g.)
- 50 dag. krówek
- 12 dag. margaryny
- 2 łyżki kakao
1. Margarynę oraz krówki topimy na małym ogniu, aż do powstania gęstej jednolitej masy. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
2. Zdejmujemy masę w ognia, dodajemy ryż, mieszamy.
3. Z gorącej masy szybko formujemy szyszki (jeśli poczekamy zbyt długo, masa nie będzie chciała się uformować). Szyszki zostawiamy do schłodzenia.