­
Szyszki czekoladowe. - Alfabet smaków

Szyszki czekoladowe.

26 lipca


Łakocie, które robi się błyskawicznie. W dodatku są takie pyszne... (jak z pewnością niemal każdy wie) :) Przepis jest banalny, jednak należy uważać podczas formowania szyszek. Masa MUSI być gorąca, choć lekko parzy w ręce. Dlatego formujemy je bardzo szybko. Jednak nie ma się czym przejmować, ponieważ w zasadzie parzy tylko w momencie nabierania jej z naczynia. Przy szybkiej pracy, masa stygnie bardzo szybko. :)


Szyszki czekoladowe

Składniki:
  • 2 op. ryżu preparowanego (160 g.)
  • 50 dag. krówek
  • 12 dag. margaryny
  • 2 łyżki kakao

1. Margarynę oraz krówki topimy na małym ogniu, aż do powstania gęstej jednolitej masy. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
2. Zdejmujemy masę w ognia, dodajemy ryż, mieszamy.
3. Z gorącej masy szybko formujemy szyszki (jeśli poczekamy zbyt długo, masa nie będzie chciała się uformować). Szyszki zostawiamy do schłodzenia.

Może Ci się spodobać