Szyszki czekoladowe.

26 lipca


Łakocie, które robi się błyskawicznie. W dodatku są takie pyszne... (jak z pewnością niemal każdy wie) :) Przepis jest banalny, jednak należy uważać podczas formowania szyszek. Masa MUSI być gorąca, choć lekko parzy w ręce. Dlatego formujemy je bardzo szybko. Jednak nie ma się czym przejmować, ponieważ w zasadzie parzy tylko w momencie nabierania jej z naczynia. Przy szybkiej pracy, masa stygnie bardzo szybko. :)


Szyszki czekoladowe

Składniki:
  • 2 op. ryżu preparowanego (160 g.)
  • 50 dag. krówek
  • 12 dag. margaryny
  • 2 łyżki kakao

1. Margarynę oraz krówki topimy na małym ogniu, aż do powstania gęstej jednolitej masy. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
2. Zdejmujemy masę w ognia, dodajemy ryż, mieszamy.
3. Z gorącej masy szybko formujemy szyszki (jeśli poczekamy zbyt długo, masa nie będzie chciała się uformować). Szyszki zostawiamy do schłodzenia.

Może Ci się spodobać

7 komentarze

  1. Świetne!!! Koniecznie muszę zrobić dla mojego synusia :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, szczególnie dlatego, że moje siostrzenice są zdecydowanie największymi miłośniczkami tych szyszek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dużo o szyszkach słyszałem...ale takiej domowej, czekoladowej nigdy nie jadłem;) Aż żałuję. bo wygląda smakowicie..

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze robiłam je jak byłam mniejsza...mój pierwszy kulinarny wyszyn...tyle że z masa krówkową:)

    OdpowiedzUsuń
  5. moje wspomnienie dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja znam je w wersji bezczekoladowej :D Ale są niesamowicie pyszne...mają jedną wadę - są BARDZO wciągające!

    OdpowiedzUsuń
  7. spencer - zrobienie ich to naprawdę chwila :)

    Trzcinowisko, elżunia - tak tak, w dzieciństwie były chyba popularniejsze :)

    Arvén - oj tak. są okropnie wciągające niestety...

    OdpowiedzUsuń