Kabaczki faszerowane
07 lipca
Korzystając z mamy przydomowej uprawy kabaczka, postanowiłam pierwszy raz spróbować smaku tego warzywa, przygotowując go w wersji faszerowanej mięsem mielonym. Efekt zaskakujący, kolorowy i smaczny. Koniecznie muszę dowiedzieć się o nim czegoś więcej i poznać więcej możliwości jego wykorzystania. :)
Kabaczek faszerowany mięsem mielonym
Składniki:
- cebula
- łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- 40 dag. mielonego mięsa
- kajzerka
- 1/2 szkl. mleka
- 2 łyżki posiekanej natki
- jajko
- 4 małe kabaczki
- szkl. bulionu
- 15 dag. startego żółtego sera
- sól, pieprz, papryka mielona
Przygotowanie:
1. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Włożyć łyżkę masła, dodać mięso. Smażyć ok. 5 minut, ostudzić.
2. Do mięsa dodać namoczoną w mleku kajzerkę (odciśniętą), natkę oraz przyprawy. Wbić jajko i wymieszać.
3. Kabaczki przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne. Wrzucić do osolonej gotującej się wody. Gotować ok. 4 min. Następnie wyjąć i osuszyć.
4. Kabaczki napełnić farszem, ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Skropić bulionem.
5. Zapiekać 25 min. w 180 stopniach. Pięć minut przed końcem pieczenia posypać serem.
0 komentarze