Pieczony schab w kapuście
27 marca
Koniec marca, a zima wciąż trwa... Dlatego choć danie dosyć zimowe, a pora wiosenna, schab na blogu się pojawił.
To prawdziwie męskie danie bardzo polecam każdemu, kto lubi treściwe jedzenie. Jest dosyć czasochłonne, jednak wygląda naprawdę efektownie, a w połączeniu z sosem smakuje po prostu wyśmienicie. :)
Pieczony schab w kapuście
Składniki:
- 1 kg schabu z kością
- 2 kg kapusty kiszonej
- 3 cebule
- 10 dag. boczku
- 3 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego
- 3/4 szkl śmietany 18%
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- kminek, sól, pieprz, 2 liście laurowe
Przygotowanie:
1. Mięso myjemy, oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy. Najlepiej obsmażyć mięso w naczyniu, które można wstawić do piekarnika, ponieważ następnie pieczemy obsmażony schab ok. 30 min w 190 stopniach.
2. Gdy mięso jest w piekarniku, przygotowujemy kapustę. Boczek i cebule kroimy w kostkę. Następnie w dużym garnku z grubym dnem wytapiamy boczek. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie wlewamy 1/2 l. bulionu, dodajemy kapustę, liście laurowe, doprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem. Gotujemy aż do odparowania płynu.
3. Po odparowaniu płynu, kapustę wyjmujemy z garnka i obkładamy nią podpieczony schab. Wstawiamy całość do piekarnika na kolejne 30 min, zmniejszając temperaturę do 180 stopni.
4. W czasie pieczenia się schabu z kapustą, przygotowujemy sos. Resztę bulionu zagotowujemy. Następnie dodajemy do niego musztardę oraz śmietanę, ponownie zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Upieczone mięso kroimy w plastry, podajemy z sosem, kapustą i pieczonymi ziemniakami.
0 komentarze