Kurczak z pastą curry
20 lutego
Z powodu kompletnego braku czasu musiałam zrezygnować na jakiś czas z umieszczania postów, ponieważ nie miałam czasu ani na pisanie, ani na gotowanie. Przepisy jednak zaczęły już się kumulować, więc od dziś zaczynam nadrabianie swojej słabej aktywności na blogu. :)
Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w pikantną pastę curry. Ponieważ wcześniej jej nie używałam, skojarzyła mi się od razu najbanalniej, bo z kurczakiem. Przeglądałam przepisy, dokupiłam mleko kokosowe i oto efekt. Wybredni też byli zadowoleni ;)
Piersi z kurczaka z pikantną pastą curry
Składniki:
- 1 duża podwójna pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1-2 łyżeczki pikantnej pasty curry
- 200 ml. śmietanki 30%
- 400 ml. mleka kokosowego
- 3 torebki ryżu jaśminowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/3 łyżeczki płatków chilli
- sól, pieprz, curry
- mąka kukurydziana
- posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Piersi oczyszczamy, kroimy w kostkę i obsypujemy solą, pieprzem oraz szczyptą curry w proszku. Paprykę kroimy w paski.
2. Mięso obsmażamy na oliwie. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę, pastę curry oraz pół łyżeczki płatków chilli. Smażymy jeszcze 2 minuty.
3. Do kurczaka i papryki wlewamy mleko kokosowe i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia sosu.
4. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
5. Po zredukowaniu się mleka kokosowego do kurczaka dodajemy kremówkę oraz łyżkę cukru trzcinowego, mieszamy.
6. Zagęszczamy mąką kukurydzianą (1 łyżka - opcjonalnie). Podajemy z ryżem jaśminowym, posypane posiekaną natką pietruszki.
1 komentarze
ah, jaki pyszny!
OdpowiedzUsuń