­
Zupa cebulowa Jamiego - Alfabet smaków

Zupa cebulowa Jamiego

14 listopada



Długo zbierałam się do przygotowania zupy cebulowej. Obawiałam się, że cebula będzie za twarda, albo sama zupa będzie mdła. Ostatecznie jednak zrobiłam ją wczoraj i powiedziałabym, że była całkiem smaczna. Domownicy twierdzą, że była wspaniała.

Moja wersja jest dosyć ciemna, ponieważ zrobiłam ją używając bulionu wołowego. Następnym razem spróbuję z drobiowym. :)

Przepis Jamiego Olivera.



Zupa cebulowa

Składniki:
  • 1,3 bulionu 
  • 1,1kg cebuli 
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 bagietka
  • 100g twardego żółtego sera
  • 1 liść laurowy
  • oliwa
  • masło
  • sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek kroimy w plasterki. W garnku o grubym dnie na dużej ilości oliwy i masła przesmażamy cebulę z czosnkiem, liściem laurowym i tymiankiem. Następnie zmniejszamy ogień na tyle, na ile jest to możliwe i dusimy cebulę pod przykryciem przez 15 minut, co jakiś czas mieszając, by nie przywarła do dna. 
2. Po upływie 15 min. zwiększamy ogień i podsmażamy cebulę na złoty kolor. Dolewamy bulion i gotujemy przez kolejne 20 min.
3. Następnie doprawiamy zupę solą i pieprzem. 
4. Bagietkę rwiemy na kawałki i układamy na zupie. Na wierzchu układamy ser żółty i całość zapiekamy w piekarniku przez kilka minut.
Uwaga: Jeśli komuś przeszkadza tłuszcz w zupie, może zebrać go z wierzchu przed rozłożeniem bagietki.

Może Ci się spodobać