Zupa cebulowa Jamiego
14 listopada
Długo zbierałam się do przygotowania zupy cebulowej. Obawiałam się, że cebula będzie za twarda, albo sama zupa będzie mdła. Ostatecznie jednak zrobiłam ją wczoraj i powiedziałabym, że była całkiem smaczna. Domownicy twierdzą, że była wspaniała.
Moja wersja jest dosyć ciemna, ponieważ zrobiłam ją używając bulionu wołowego. Następnym razem spróbuję z drobiowym. :)
Moja wersja jest dosyć ciemna, ponieważ zrobiłam ją używając bulionu wołowego. Następnym razem spróbuję z drobiowym. :)
Przepis Jamiego Olivera.
Zupa cebulowa
Składniki:
- 1,3 bulionu
- 1,1kg cebuli
- 6 ząbków czosnku
- 1 bagietka
- 100g twardego żółtego sera
- 1 liść laurowy
- oliwa
- masło
- sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek kroimy w plasterki. W garnku o grubym dnie na dużej ilości oliwy i masła przesmażamy cebulę z czosnkiem, liściem laurowym i tymiankiem. Następnie zmniejszamy ogień na tyle, na ile jest to możliwe i dusimy cebulę pod przykryciem przez 15 minut, co jakiś czas mieszając, by nie przywarła do dna.
2. Po upływie 15 min. zwiększamy ogień i podsmażamy cebulę na złoty kolor. Dolewamy bulion i gotujemy przez kolejne 20 min.
3. Następnie doprawiamy zupę solą i pieprzem.
4. Bagietkę rwiemy na kawałki i układamy na zupie. Na wierzchu układamy ser żółty i całość zapiekamy w piekarniku przez kilka minut.
Uwaga: Jeśli komuś przeszkadza tłuszcz w zupie, może zebrać go z wierzchu przed rozłożeniem bagietki.