Pierogi razowe z kaszą gryczaną i twarogiem.
24 października
W poniedziałkowe przedpołudnie, po niemal nieprzespanej nocy i długim powrocie do domu postanowiłam... zabrać się za pierogi. Pomysł może nie był najlepszy (podczas lepienia pierogów chwilami nie byłam do końca świadoma, że to robię :)) , ale pierożki wyszły całkiem całkiem. :)
Polecam polane roztopionym masłem lub okraszone przesmażoną cebulką.
Pierogi z kaszą i twarogiem
Składniki:
Farsz:
- 300 g cebuli
- 3 torebki kaszy gryczanej (3x100g.)
- 500 g tłustego twarogu
- sól
- pieprz
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 230 g mąki razowej
- 300 ml letniej wody
- 75 g miękkiego masła
- sól
Przygotowanie:
1. Farsz: Cebulę siekamy i smażymy na oleju. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Do twarogu dodajemy ugotowaną kaszę i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
2. Ciasto: Z obu rodzajów mąk, masła soli oraz, dolewając stopniowo wody zagniatamy ciasto.
3. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy krążki. Na każdym krążek kładziemy porcję farszu i starannie sklejamy pierożki, formując brzegi.
4. Wodę w garnku zagotowujemy. Wrzucamy pierogi do wrzącej wody i gotujemy kilka minut do wypłynięcia. Podajemy polane masłem lub z cebulką.
7 komentarze
Takich jeszcze nie jadłem ,ale wyglądają pysznie. Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńPzdr!
Dziwne, nigdy nie jadłam pierogów z tym farszem. Trzeba będzie kiedyś spróbować, najlepiej w wersji razowej :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe nadzienie!
OdpowiedzUsuńnietypowe. niezwykłe.
OdpowiedzUsuńkonicznie do skosztowania - zaintrygowały mnie.
Wyglądają bardzo smacznie. Robiłem kiedyś w zwykłym cieście, ale zamiast twarogu dałem bryndzę. Czyli takie podobne, tylko całkiem inne ;-)
OdpowiedzUsuńbartoldzik - Rzeczywiście podobne, ale inne ;)
OdpowiedzUsuńDaniel Kacprzyk - Kromcio, whiness, Karmel-itka. - Spróbujcie, spróbujcie :)
Jadłam je w Bieszczadach są super ja ogólnie nie lubię kaszy gryczanej ale w tym wydaniu są apetyczne i naprawdę są wyborne...Właśnie znalazłam przepis i będę je robić.
OdpowiedzUsuń