Tarteletki z musem z białej czekolady i jagodami
12 września
Foremki do tarteletek kupiłam kilka miesięcy temu, a teraz nie wyobrażam sobie jak mogłabym ich nie posiadać. Przecież kruche ciasto tworzy z owocami i odpowiednimi kremami tak pyszne kombinacje...
Mus jest wyjątkowo puszysty i lekki. Idealnie komponuje się z jagodami. Można "ścisnąć" go żelatyną, jednak ja nie dodaję, jeśli nie jest to konieczne - tak jest również w przypadku tego musu. :)
Tarteletki z jagodami
(przepis na 12 sztuk)
Składniki:
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 20 dag masła
- 6 łyżek drobnego cukru
- 2 jajka
Mus:
- 1 duże jajko
- 200 g śmietanki kremówki
- 100 g białej czekolady
- 20 g cukru pudru
Dekoracja:
- jagody
Przygotowanie:
1. Ciasto: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy na godzinę do lodówki.
2. Foremki do tarteletek smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 12 porcji, każdą część rozwałkowujemy i wykładamy nimi natłuszczone foremki. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach.
3. Mus: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie do czekolady dodajemy jajko, miksujemy.
4. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy przestudzoną czekoladę i bardzo delikatnie mieszamy.
5. Mus wykładamy na kruche spody, dekorujemy jagodami.
3 komentarze
mmmm...kruche ciasto i mus z bitej śmietany i białej czekolady...mniam :-)!
OdpowiedzUsuńtartaletki nie tylko brzmią ładnie, ale i wyglądają. i smakują pewni też :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tartaletki.
OdpowiedzUsuńTakie z musem z białej czekolady to moje ulubione!