Bardzo zdrowe muffinki bez cukru
15 września
Z połączenia mąki razowej, jagód goji, płatków owsianych i żytnich oraz paru innych składników powstały te muffinki. Zdrowe, smaczne i nadają się dla diabetyków! :) Słodzone są ksylitolem, który może być spożywany także przez cukrzyków - rozsądnie oczywiście :)
Muffiny owsiane bez cukru
Składniki:
- 1/2 szkl. płatków owsianych
- 1/2 szkl. płatków żytnich
- 1 szkl. mąki pszennej razowej
- 250 ml. mleka
- 4 łyżki ksylitolu
- 50 g. masła
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 30-50 g. jagód goji
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane i żytnie mieszamy, zalewamy mlekiem.
2. Masło rozpuszczamy. Następnie przestudzone mieszamy trzepaczką z jajkiem.
3. Do płatków dodajemy mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia oraz sodę. Mieszamy.
4. Następnie dodajemy masło z jajkiem, mieszamy.
5. Na końcu dodajemy jagody i krótko mieszamy.
6. Masę nakładamy do 12 foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.
10 komentarze
Świetny przepis! Na pewno go wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie! Bardzo podoba mi się ten przepis :) Lubię takie zdrowe wypieki, a cukru nawet w domu nie posiadam, więc tym bardziej. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię batoniki i musli z firmy Sante!
OdpowiedzUsuńTwój przepis na babeczki brzmi bardzo zachęcająco. zdrowo i smacznie, żyć nie umierać:)
O, to coś dla mnie :).
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie, chyba się skusze na takie muffinki :)
OdpowiedzUsuńna pewno spróbuję takich muffinek, i zdrowie i pyszne, czego chcieć więcej:)
OdpowiedzUsuńach podobają mi się te muffinki :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis - muszą być bardzo pożywne ;-)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością informuję, że wytypowałam Twojego pysznego bloga do nagrody VERSATILE BLOGGER AWARD :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!!! Jest tak niewiele dobrych przepisów dla diabetyków (niby ktoś pisze, że bez cukru, a w przepisie pojawia się banan albo miód), a ten jest idealny!!
OdpowiedzUsuń