Bardzo zdrowe muffinki bez cukru
15 września
Z połączenia mąki razowej, jagód goji, płatków owsianych i żytnich oraz paru innych składników powstały te muffinki. Zdrowe, smaczne i nadają się dla diabetyków! :) Słodzone są ksylitolem, który może być spożywany także przez cukrzyków - rozsądnie oczywiście :)
Muffiny owsiane bez cukru
Składniki:
- 1/2 szkl. płatków owsianych
- 1/2 szkl. płatków żytnich
- 1 szkl. mąki pszennej razowej
- 250 ml. mleka
- 4 łyżki ksylitolu
- 50 g. masła
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 30-50 g. jagód goji
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane i żytnie mieszamy, zalewamy mlekiem.
2. Masło rozpuszczamy. Następnie przestudzone mieszamy trzepaczką z jajkiem.
3. Do płatków dodajemy mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia oraz sodę. Mieszamy.
4. Następnie dodajemy masło z jajkiem, mieszamy.
5. Na końcu dodajemy jagody i krótko mieszamy.
6. Masę nakładamy do 12 foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.