Usmolony, czyli absolutnie popisowe ciasto mojej babci.
02 sierpnia
Usmolony to jedno z
najpyszniejszych ciast jakie kiedykolwiek miałam okazję jeść. Być może dlatego,
że kojarzy mi się z dzieciństwem, ponieważ babcia piekła je na wszystkie rodzinne
uroczystości. Chociaż - mówię to zupełnie szczerze - nie poznałam jeszcze osoby,
której by to ciasto nie posmakowało.
Jest dosyć proste,
jednak radzę być ostrożnym w czasie przygotowywania kremu. Łatwo robią się
grudki w momencie miksowania masy z masłem. Babci się to chyba nie zdarzało, jednak
mi niestety tak. Dlatego można wykonać krem innym, standardowym sposobem - najpierw
ucieramy masło, a następnie stopniowo dodajemy przestudzoną masę.
Usmolony
Składniki:
Ciasto:
- 3 i ½ szkl mąki
- 4 żółtka
- ½ szkl cukru
- 75 g masła
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 1 szkl. mleka
Krem:
- 7 żółtek
- 1 czubata szkl. cukru
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 szkl. mleka
- 200 g masła
- kakao
Przygotowanie:
1. Ciasto: Masło rozpuszczamy, a mleko lekko
podgrzewamy (aby było ciepłe). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka
ucieramy z cukrami, dodajemy do mąki razem z margaryną. Stopniowo dodając mleka
zagniatamy ciasto, by było średnio ścisłe. Następnie ciasto dzielimy na 3
części. 3 duże blachy wykładamy papierem do pieczenia, na każdym rozkładamy 1/3
ciasta. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 min (ciasto po upieczeniu powinno
minimalnie się zrumienić).
2. Krem: Żółtka ucieramy z cukrem. Mąkę rozrabiamy
w ¾ szkl. mleka. Resztę mleka należy zagotować. Następnie do mleka dodajemy
mąkę i - ucierając mikserem – żółtka z cukrem. Miksujemy do połączenia
składników. Doprowadzamy masę do zagotowania, a następnie studzimy. Masło
drobno kroimy, ucieramy z lekko ciepłą masą. W czasie ucierania dodajemy kakao
(ilość wedle upodobań).
11 komentarze
Mmm..:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto babci:))
koniecznie muszę wypróbować, jak od babci to wiadomo, że pyszne, a nazwa urocza :)
OdpowiedzUsuńBoska nazwa :) A ciasto wyglada smakowicie.
OdpowiedzUsuńZ takie ilości żółtek i innych reszty składników, to musi wyjść pyzne ciasto;)
OdpowiedzUsuńbardzo intrygująca nazwa :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę je zrobić, wygląda super! Sporo tych żółtek w kremie:)
OdpowiedzUsuńMogę się wprosić na kawałek? Takie pyszności u Ciebie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
jak takie pyszne to musimy wypróbować:)
OdpowiedzUsuńBabcie wiedzą, jak dogodzić wnuczkom. :)
OdpowiedzUsuńtak strasznie kusisz, że marzy się o spróbowaniu tego ciasta.
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciasto
OdpowiedzUsuń