Domowy kebab
30 lipca
W czasie trwania Igrzysk Olimpijskich ciężko oderwać się od telewizora, by w czasie pełnych emocji występów zamknąć się w kuchni i gotować obiad. Dlatego wszystkim tym, którzy w wolnej chwili chcą cieszyć się oglądaniem wielkich sportowych wydarzeń i jednocześnie zjeść coś dobrego, polecam znajdujący się poniżej przepis. :)
Oczywiście jest to danie, które można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań. Ta wersja wydaje mi się najbardziej uniwersalna (choć i tak robiłam parę sztuk bez pomidora :) ).
Kebab domowy
Składniki:
- 6 chlebków pita
- 30 dag mielonej wołowiny
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- ½ drobno posiekanej cebuli
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżego tymianku
- sól, pieprz
- sos kebab ostry i łagodny
Przygotowanie:
2. Wołowinę dokładnie mieszamy z ½ cebuli, jajkiem, ząbkiem czosnku, oliwą i garścią posiekanego tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięsem obklejamy szaszłyki i smażymy na patelni grillowej. Po grillowaniu zrzucamy mięso z szaszłyków rozrywając je na mniejsze kawałki.
3. Pomidora kroimy na kawałki, ogórka w plasterki, kapustę w paseczki, a cebulę w piórka.
4. Chlebki pita kolejno podgrzewamy po uprzednim posmarowaniu odrobiną wody. Następnie wkładamy do środka: odrobinę sosów, potem trochę kapusty, ogórka, cebuli, mięs, pomidora. Gdy napełnimy chlebki do połowy, znowu wlewamy odrobinę sosów, uzupełniamy mieszanką składników do końca, a wierzch znowu polewamy odrobiną sosów.