­
Domowy kebab - Alfabet smaków

Domowy kebab

30 lipca


W czasie trwania Igrzysk Olimpijskich ciężko oderwać się od telewizora, by w czasie pełnych emocji występów zamknąć się w kuchni i gotować obiad. Dlatego wszystkim tym, którzy w wolnej chwili chcą cieszyć się oglądaniem wielkich sportowych wydarzeń i jednocześnie zjeść coś dobrego, polecam znajdujący się poniżej przepis. :)

Oczywiście jest to danie, które można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań. Ta wersja wydaje mi się najbardziej uniwersalna (choć i tak robiłam parę sztuk bez pomidora :) ). 


Kebab domowy

Składniki:

  • 6 chlebków pita
  • 30 dag mielonej wołowiny
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • ½ drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • sos kebab ostry i łagodny

Przygotowanie:

1.  Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy w paseczki i obsypujemy solą i pieprzem. Na grillowej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na niej kawałki piersi z kurczaka.
2. Wołowinę dokładnie mieszamy z ½ cebuli, jajkiem, ząbkiem czosnku, oliwą i garścią posiekanego tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięsem obklejamy szaszłyki i smażymy na patelni grillowej.  Po grillowaniu zrzucamy mięso z szaszłyków rozrywając je na mniejsze kawałki.
3. Pomidora kroimy na kawałki, ogórka w plasterki, kapustę w paseczki, a cebulę w piórka.  
4. Chlebki pita kolejno podgrzewamy po uprzednim posmarowaniu odrobiną wody. Następnie wkładamy do środka: odrobinę sosów,  potem trochę kapusty, ogórka, cebuli, mięs, pomidora. Gdy napełnimy chlebki do połowy, znowu wlewamy odrobinę sosów, uzupełniamy mieszanką składników do końca, a wierzch znowu polewamy odrobiną sosów.
5. Jeżeli chcemy podać kilka porcji jednocześnie nie tracąc przy tym ich temperatury, możemy włożyć naczynie do piekarnika nagrzanego do ok. 60 stopni i wkładać do niego kolejno każdą podaną porcję.

Może Ci się spodobać