Ciasto z mango
27 lipca
Smakuje specyficznie, choć w czasie jedzenia ciężko uwierzyć, że ten szczególny smak zawdzięcza właśnie mango. Warto spróbować, polecam. Uprzedzam osoby, które nigdy nie miksowały mango - mus smakuje tak wspaniale, że ciężko powstrzymać się przed jego zjedzeniem ;)
Ciasto z mango
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 100 g masła
- 2 łyżki kakao
- 1 szkl mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- dżem truskawkowy
- sok z cytryny
Masa czekoladowa:
- 200 g śmietanki kremówki
- 50 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Masa mango:
- 300 g śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 dojrzałe mango
Przygotowanie:
1. Ciasto: Przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i kakao, mieszamy. Masło roztapiamy w rondelku. Jajka z cukrami ubijamy. Cały czas ubijając wlewamy lekko ostudzone masło. Wsypujemy mieszankę mąki i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy (24x24cm) wyłożonej pergaminem i pieczemy przez ok. 30 min w temperaturze 180 stopni.
2. Masa czekoladowa: Podgrzewając, rozpuszczamy w mleku pokrojoną na kawałki czekoladę. Mieszankę dokładnie mieszamy, aby nie pozostały grudki. Rondelek zdejmujemy z ognia, a do gorącej czekolady wsypujemy żelatynę i szybko mieszamy. Kremówkę ubijamy na sztywno, wlewamy rozpuszczona czekoladę i krótko miksujemy. Wstawiamy do lodówki.
3. Masa mango: Mango obieramy, oddzielamy od pestki i miksujemy. Mus gotujemy z cukrem. Zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy, dokładnie mieszając, żelatynę. Śmietankę ubijamy na sztywno. Cały czas miksując wlewamy mus z mango. Wstawiamy do lodówki.
4. Ostudzony biszkopt czekoladowy nasączamy mieszanką wody i soku z cytryny. Smarujemy cienką warstwą dżemu truskawkowego. Wykładamy masę czekoladową a na wierzchu masę z mango. Schładzamy.