Paella z kurczakiem
15 maja
Pyszne i szybkie danie. Pozornie bardzo proste, jednak należy ostrożnie gotować ryż, by nie był zbyt twardy, ani - co gorsza - zbyt miękki.
Składniki:
- papryka czerwona
- cukinia
- pomidor
- 1 szkl przecieru pomidorowego
- 400 g ryżu arborio
- papryka ostra
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 litr bulionu drobiowego
Przygotowanie:
1. Pierś kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki. Kurczaka dokładnie usmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa: cukinię, paprykę oraz pomidora. Posolić i smażyć ok 8 minut.
2. Do kurczaka i warzyw dodać przecier pomidorowy, papryki w proszku oraz ryż. Smażyć przez chwilę, a następnie zalać bulionem. Gotować bez mieszania przez połowę czasu wyznaczonego na opakowaniu. Następnie przykryć i dusić na małym ogniu przez pozostały wyznaczony czas.
4. Przed podaniem dodać osączoną fasolę z puszki i wymieszać.
6 komentarze
paella jest taka kolorowa!
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie, choc ja i tak najbardziej lubie taka z owocami morza...
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne i kolorowe danie:)
OdpowiedzUsuńPiękna! Od razu chce się spróbować:)
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńJeszcze niegdy nie robiłam paelli. A szkoda. Rewelacyjnie wygląda!
OdpowiedzUsuń