­
Paella z kurczakiem - Alfabet smaków

Paella z kurczakiem

15 maja



Pyszne i szybkie danie. Pozornie bardzo proste, jednak należy ostrożnie gotować ryż, by nie był zbyt twardy, ani - co gorsza - zbyt miękki. 


Składniki:
  • papryka czerwona
  • cukinia
  • pomidor
  • 1 szkl przecieru pomidorowego
  • 400 g ryżu arborio
  • papryka ostra
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 litr bulionu drobiowego



Przygotowanie:

1. Pierś kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki. Kurczaka dokładnie usmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa: cukinię, paprykę oraz pomidora. Posolić i smażyć ok 8 minut. 
2. Do kurczaka i warzyw dodać przecier pomidorowy, papryki w proszku oraz ryż. Smażyć przez chwilę, a następnie zalać bulionem. Gotować bez mieszania przez połowę czasu wyznaczonego na opakowaniu. Następnie przykryć i dusić na małym ogniu przez pozostały wyznaczony czas. 
4. Przed podaniem dodać osączoną fasolę z puszki i wymieszać.

Może Ci się spodobać