­
Maślankowy wieniec z kokosową pianką - Alfabet smaków

Maślankowy wieniec z kokosową pianką

05 maja



Przepis na ciasto pojawił się w programie Ewa gotuje. Zamiast w tortownicy postanowiłam upiec go w formie na wieniec. Według mnie tak lepiej wygląda i łatwiej się kroi. Piekłam go już trzy razy i jeszcze nie pojawiła się osoba, której by nie smakował. Bardzo polecam :)


Ciasto na maślance

Składniki:
  • 1 szklanka maślanki
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju (najlepiej z pestek winogron)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 100 g wiórek kokosowych

Przygotowanie:

1. 2 jajka i 3 żółtka ucieramy mikserem ze szklanką cukru. Dodajemy maślankę i olej, mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy porcjami do masy jajecznej, mieszamy mikserem. Na koniec dodajemy cukier waniliowy.
2. Ciasto przelewamy do foremki, uprzednio nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
3. Z 3 białek ubijamy pianę ze szczyptą soli, utwardzamy ją 1/2 szklanki cukru, mieszamy z wiórkami. Pianę wykładamy an ciasto. Pieczemy 40 - 50 minut w 180 stopniach.

.

Może Ci się spodobać