Maślankowy wieniec z kokosową pianką
05 maja
Przepis na ciasto pojawił się w programie Ewa gotuje. Zamiast w tortownicy postanowiłam upiec go w formie na wieniec. Według mnie tak lepiej wygląda i łatwiej się kroi. Piekłam go już trzy razy i jeszcze nie pojawiła się osoba, której by nie smakował. Bardzo polecam :)
Ciasto na maślance
Składniki:
- 1 szklanka maślanki
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju (najlepiej z pestek winogron)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 100 g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
1. 2 jajka i 3 żółtka ucieramy mikserem ze szklanką cukru. Dodajemy maślankę i olej, mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy porcjami do masy jajecznej, mieszamy mikserem. Na koniec dodajemy cukier waniliowy.
2. Ciasto przelewamy do foremki, uprzednio nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
3. Z 3 białek ubijamy pianę ze szczyptą soli, utwardzamy ją 1/2 szklanki cukru, mieszamy z wiórkami. Pianę wykładamy an ciasto. Pieczemy 40 - 50 minut w 180 stopniach.
7 komentarze
ta kokosowa pianka jest super!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pysznie w tym wianku:) na maślance jeszcze nigdy nie próbowałam. Polecam do kruchego ciasta dodać solidną łyżkę śmietany 30% sprawdza się doskonale;)
OdpowiedzUsuńWystarczy zdjęcie, bym miała ochotę biec do kuchni i je upiec :)
OdpowiedzUsuńach, pianka wspaniała! podoba mi się niezmiernie.
OdpowiedzUsuńniestety ja do ciast maślankowych szczęścia nie mam. zakalec.
o jak z kokosem to ja baaardzo chętnie :D
OdpowiedzUsuńPrzypomina mi trochę babkę, fajne:)
OdpowiedzUsuńPianka mi się podoba!
OdpowiedzUsuń