Domowe trufle
02 marca
Jakiś czas temu otrzymałam ze sklepu eko-market.pl mąkę ze zmielonych migdałów. Muszę przyznać, że dzięki niej tempo przygotowania trufli było ekspresowe. Zamiast moczyć migdały, obierać i siekać, po prostu dodałam mąkę.
Są naprawdę pyszne. Jednak lepiej powstrzymać się przed zjedzeniem wszystkich na raz, ponieważ najlepiej smakują następnego dnia. :)
Domowe trufle
Składniki:
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 100 g mąki ze zmielonych migdałów
- 100 g posiekanych orzechów laskowych
- małe opakowanie (100 g) herbatników
- 200 g śmietany 36%
- 3 łyżki brandy (jeśli ktoś wolałby wariant bezalkoholowy - można pominąć)
- do dekoracji: kakao, cukier puder, posypki dekoracyjne
Przygotowanie:
1. Herbatniki drobno kruszymy. Wrzucamy do miseczki razem z orzechami laskowymi i mąką ze zmielonych migdałów.
2. Czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy herbatniki wymieszane z orzechami i mąką oraz śmietanę i brandy. Dokładnie mieszamy.
3. Masę odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia. (30-60 min.)
4. Z masy formujemy kuleczki, obtaczamy w kakao, cukrze pudrze, mące z migdałów lub dowolnie wybranych posypkach dekoracyjnych.
1 komentarze
Musza smakowac obłędnie z takich składników...
OdpowiedzUsuń