Ciasto doskonałe - kremowe na roladzie z bananami

02 listopada




Mówiąc krótko - ciasto doskonałe. Ogromnie polecam. Ma tylko jedną wadę - zbyt szybko znika ze stołu. :) Upieczone z okazji okrągłej rocznicy ślubu rodziców, zniknęło niemal natychmiast. 

Wbrew pozorom nie jest zbyt czasochłonne, ani trudne. Przepis pochodzi z moich wypieków.


Kremowe ciasto na roladzie z bananami

Składniki:

Składniki na roladę biszkoptową:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo - 3/4 słoiczka dowolnego dżemu do posmarowania

Składniki na krem:

  •  litr mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g)
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 9 łyżek cukru
  • 200 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 5-6 niedużych bananów

Składniki na warstwę śmietanową:

  • 400 ml śmietany kremówki (36%)
  • 2 łyżki cukru pudru


Przygotowanie:

1. Rolada biszkoptowa: Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywna pianę. Dodawać cukier, partiami, dalej ubijając. Następnie dodawać żółtka, jedno po drugim i dalej ubijać. Dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać szpatułką.
3. Przygotowane ciasto wylać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) o wymiarach 44 x 30 cm. Piec około 13 - 15 minut, do zezłocenia, w temperaturze 190ºC (sprawdzić patyczkiem).
4. W trakcie pieczenia ciasta przygotować ręcznik kuchenny i rozłożyć go na płaskiej powierzchni, posypać drobnym cukrem z wanilią*. Upieczone ciasto położyć na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Zdjąć papier, pracując szybko, gorące ciasto zwinąć z ręcznikiem w roladę. Zwijamy wzdłuż krótkiego boku, czyli rolada będzie krótka i w miarę gruba. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.
5. Po wystudzeniu roladę rozwinąć, usunąć ręcznik, posmarować cienką warstwą ulubionego dżemu, ściśle zwinąć. Pokroić na około 17 - 18 równych kawałków (około 1,3 cm).
6. Krem: Połowę mleka zagotować w garnku z grubym dnem.
7. Pozostałą część zmiksować z budyniami, cukrem i mąką (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Zmiksowaną masę wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając.
8. Przygotowany budyń ostudzić (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch).
9. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami dodawać do niego chłodny budyń, cały czas miksując.
10. Warstwa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Warto ją usztywnić np. żelatyną lub specjalnymi usztywniaczami do śmietany (które można pominąć, jeśli kremówkę ubija się przed samym podaniem).
11. Wykonanie: Przygotować okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Najlepiej przygotować samą obręcz i położyć ją od razu na paterze - nie będzie problemów z wyciągnięciem z niej ciasta.
12. Dno wyłożyć kawałkami rolady, tak, aby całe było zakryte, następnie dokładnie wyłożyć boki tortownicy. Połowę kremu budyniowego wyłożyć na dno z kawałków rolady. Obrać banany i ułożyć je w kółeczko na budyniu, przycinając w razie konieczności. Szybko wyłożyć na nie pozostały budyń (by banany nie zdążyły zrobić się ciemne).

Może Ci się spodobać

12 komentarze

  1. Biorę w całości. Wspaniale wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  2. widziałam to ciasto na jakimś zagranicznym blogu, apetycznie się przentuje

    OdpowiedzUsuń
  3. slyvvia - dziękuję :)

    zauberi - rzeczywiście, podobno można go znaleźć na zagranicznych blogach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Angie - ogromnie dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie to pomysłowe! :) I na pewno pyszne.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada swietnie! Mowisz, ze nie czasochlonne? Moze wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowne ciasto ...a dla Rodziców wszystkiego najlepszego:)

    OdpowiedzUsuń
  8. widziałam kiedyś cos podobnego w jednej z babskich gazet.
    i od razu mnie urzekło.
    jak i Twoje dzieło. wygląda szałowo ;]


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow. Zapiera dech ;) Niezwykle efektowne a i myślę, że w smaku jest zachwycające...

    OdpowiedzUsuń
  10. Koniecznie muszę wypróbować! Wygląda niezwykle apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kaś - ja również pozdrawiam :)

    Maggie - wbrew pozorom nie jest czasochłonne. w południe już stało w lodówce :)

    Jolanta Szyndlarewicz - dziękuję w ich imieniu :)

    Karmel-itka, Arvén, Duś - bardzo się cieszę, że tak się podoba :)

    Tyna - koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń