Kolorowe maślane ciasteczka.
06 sierpnia Czasem najlepsza okazuje się prostota. Tak jest w przypadku tych ciasteczek. Tylko 4 składniki, a ciastka są naprawdę pyszne. Można je udekorować, maczać w czekoladzie, lub jeść bez żadnych dodatków. Ja je dekoruję, ponieważ wtedy wyglądają jeszcze apetyczniej, jednak uprzedzam - stają się przez to słodsze ;)
Ciastka maślane
Składniki:
- 270 g. mąki
- 50 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 200g. masła
- 2 łyżki kakao
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulki, które następnie spłaszczamy (palcami lub widelcem). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 17 min. w 180 stopniach.
5 komentarze
Kocham takie ciasteczka, smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńpamiętam całe blachy maślanych ciasteczek. kiedy Babcia piekła mi je na urodziny, zamiast tortu ;]
OdpowiedzUsuńwolałam je.
slyvvia, Karmel-itka - rzeczywiście mi też kojarzą się z czasami kiedy babcia piekła ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńZgadzam sie, czasem im prosciej, tym lepiej!
OdpowiedzUsuńMaggie - dokładnie :)
OdpowiedzUsuń