Krokodylki, czyli pikantne ogórki.

08 sierpnia


Nie należę do amatorów przetworów z ogórków przygotowanych w wersji "na słodko". W zasadzie bardzo długo odpowiadały mi wyłączne kiszone, dopóki nie zjadłam tych, przygotowanych w wersji nieco pikantnej. :)

Krokodylki

Składniki:


  • 3 kg ogórków
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki przyprawy chilli
  • 10 łyżek oliwy
  • 1 kg cukru
  • 1/2 l octu

Przygotowanie:

1. Ogórki kroimy w ćwiartki (kroimy wzdłuż), posypujemy solą, odstawiamy na 6 godzin, od czasu do czasu mieszając.
2. Sok z ogórków odlewamy, a następnie przekładamy je do suchej miski. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek.
3. Przygotowujemy zalewę: Cukier z octem podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.  Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy przyprawę chilli i podgrzewamy tak długo, aż doprowadzimy oliwę do wrzenia. Oba płyny łączymy, kiedy są jeszcze gorące.
4. Ogórki natychmiast zalewamy zalewą, odstawiamy w naczyniu na 12 godzin. 
5. Po upływie 12 godzin nakładamy ogórki do słoiczków. Pasteryzujemy 5 minut.

Może Ci się spodobać

11 komentarze

  1. bardzo fajne te ogóraski!
    u mnie w rodzinie jednak prym wiodą tradycyjne kiszone lub słodko-kwaśne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Karmel-itka. - dziękuję :) tak, to już jest kwestia gustu, jakie smaki bardziej nam smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie podobnie jak u Karmel-itki. Ale te wyglądają bajecznie ...no i ta nazwa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. MAUGUSTYNA - dziękuję :) tak, nazwa ze względu na ich "poskręcanie" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam
    Pasteryzujemy po 12h od zalania czy bezpośrednio po zalaniu?

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy - po 12 godzinach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Co oznacza "Oliwę z przyprawą chilli zagotowujemy"? :O

    OdpowiedzUsuń
  8. Wojtek Prokopczyk - do garnka wlewamy 10 łyżek oliwy, dodajemy przyprawę chilli i podgrzewamy tak długo, aż doprowadzimy oliwę do wrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda zachecająco :) Jutro robię! Czy ogórki zalewamy od razu, czy dopiero gdy zalewa wystygnie?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ogórki zalewamy od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ogórasy są rewelacyjne- super słodko ostry smak- REWELKA!!!p.s. dzisiaj robie kolejna partię:)

    OdpowiedzUsuń