Krokodylki, czyli pikantne ogórki.
08 sierpnia
Nie należę do amatorów przetworów z ogórków przygotowanych w wersji "na słodko". W zasadzie bardzo długo odpowiadały mi wyłączne kiszone, dopóki nie zjadłam tych, przygotowanych w wersji nieco pikantnej. :)
Krokodylki
Składniki:- 3 kg ogórków
- 2 główki czosnku
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki przyprawy chilli
- 10 łyżek oliwy
- 1 kg cukru
- 1/2 l octu
Przygotowanie:
1. Ogórki kroimy w ćwiartki (kroimy wzdłuż), posypujemy solą, odstawiamy na 6 godzin, od czasu do czasu mieszając.
2. Sok z ogórków odlewamy, a następnie przekładamy je do suchej miski. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek.
3. Przygotowujemy zalewę: Cukier z octem podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy przyprawę chilli i podgrzewamy tak długo, aż doprowadzimy oliwę do wrzenia. Oba płyny łączymy, kiedy są jeszcze gorące.
4. Ogórki natychmiast zalewamy zalewą, odstawiamy w naczyniu na 12 godzin.
5. Po upływie 12 godzin nakładamy ogórki do słoiczków. Pasteryzujemy 5 minut.
11 komentarze
bardzo fajne te ogóraski!
OdpowiedzUsuńu mnie w rodzinie jednak prym wiodą tradycyjne kiszone lub słodko-kwaśne.
Karmel-itka. - dziękuję :) tak, to już jest kwestia gustu, jakie smaki bardziej nam smakują :)
OdpowiedzUsuńu mnie podobnie jak u Karmel-itki. Ale te wyglądają bajecznie ...no i ta nazwa:)
OdpowiedzUsuńMAUGUSTYNA - dziękuję :) tak, nazwa ze względu na ich "poskręcanie" :)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńPasteryzujemy po 12h od zalania czy bezpośrednio po zalaniu?
Anonimowy - po 12 godzinach :)
OdpowiedzUsuńCo oznacza "Oliwę z przyprawą chilli zagotowujemy"? :O
OdpowiedzUsuńWojtek Prokopczyk - do garnka wlewamy 10 łyżek oliwy, dodajemy przyprawę chilli i podgrzewamy tak długo, aż doprowadzimy oliwę do wrzenia :)
OdpowiedzUsuńWygląda zachecająco :) Jutro robię! Czy ogórki zalewamy od razu, czy dopiero gdy zalewa wystygnie?
OdpowiedzUsuńOgórki zalewamy od razu :)
OdpowiedzUsuńOgórasy są rewelacyjne- super słodko ostry smak- REWELKA!!!p.s. dzisiaj robie kolejna partię:)
OdpowiedzUsuń