Kurczak w curry jogurtowym.
09 lipca
Z braku czasu musiałam przygotować na obiad coś w pół godziny. Pozostawiając w między czasie pierś kurczaka w marynacie, po jej wyjęciu z lodówki pozostała dosłownie chwila, by obiad był gotowy. Szybki, smaczny i dosyć lekki. :)
Kurczak w curry jogurtowym
Składniki:
- 60 dag. piersi kurczaka
- 4 cebule
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- duży jogurt naturalny
- 1 i 1/2 łyżki curry
- 1 łyżka kurkumy
- oliwa
- sól
1. Cebule pokroić w piórka i poddusić na oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek oraz koncentrat. Dusić jeszcze chwilkę, a następnie zdjąć z ognia.
2. Do cebuli dodać jogurt, curry oraz kurkumę. Wymieszać wraz z pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka.
3. Mięso wraz z marynatą schować w chłodne miejsce na 1-2 godziny.
4. Całość po wyjęciu dusić pod przykryciem ok. 30 min. Doprawić solą.
5. Podawać z ryżem oraz ewentualnie surówką (najlepiej typu colesław).
3 komentarze
Moje kolorki :) Bloga dodaję do ulubionych!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co z kurczaka! muszę koniecznie wypróbować! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję i polecam :)
OdpowiedzUsuń