Domowe kiszenie ogórków.
13 lipca
Ze względu na nadejście sezonu ogórkowego, pojawiła się konieczność kiszenia ogórków. Choć wyszło ich całkiem sporo, znikają w mgnieniu oka. A na zimę trzeba będzie zrobić raz jeszcze, kiedy każdemu się przejedzą. Oczywiście na jakiś czas :)
Ogórki kiszone
(tudzież małosolne, jeśli nie "posiedzą" zbyt długo :) )
Składniki:
- średniej wielkości ogórki
Przyprawy na słoik o pojemności 1l:
- 3 ząbki czosnku
- liść laurowy
- kilka liści wiśni (niekoniecznie)
- 5 ziaren pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren gorczycy (5-10)
- kawałek korzenia chrzanu
- łodyga kopru
- 2 płaskie łyżki soli na 1l. wody
1. Do garnka wlać wodę, osolić, zagotować i przestudzić.
2. Do słoika włożyć koper i parę liści wiśni.
3. Ogórki umyć, ułożyć ścisło w słoikach.
4. Dodać chrzan, czosnek, gorczycę, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz resztę liści wiśni.
5. Ogórki w słoikach zalać zalewą o letniej temperaturze. Zakręcić słoiki. Przechowywać w chłodnym miejscu.
W pracę zaangażował się nawet Bąbel, jednak dosyć szybko zaczął się nudzić...
1 komentarze
Mój mąż nalega na zrobienie ogórków małosolnych ale już chyba trochę za pozno :) Ale przepis ciekawy :)
OdpowiedzUsuń