Brownies bez czekolady.
13 lipcaPrzepis na brownies bez czekolady, nazwane przez autorkę amerykańskimi "brunatkami", znalazłam w starej książce kucharskiej mamy. Byłam zbyt ciekawa efektu, by nie spróbować. I okazało się, że naprawdę warto. Są mocno kakaowe i wilgotne, choć bez czekolady.
Brownies
bez czekolady
Składniki:
- szklanka mąki
- 1/2 szkl. kakao
- 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
- 4 jajka
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/2 kostki masła
- łyżka aromatu waniliowego
- 4 łyżki mleka
- 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich
1. Mąkę przesiać z kakao.
2. Masło ucierać, wsypując cukier puder, dodając jajka z solą.
3. Ucierając wsypywać mąkę z kakao, wlać mleko, dodać aromat. Ucierać do powstania jednolitego ciasta.
4. Wymieszać z orzechami włoskimi.
5. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką małej prostokątnej formy lub małej tortownicy.
6. Piec przez 30 minut w 180 stopniach.
7. Gorące ciasto posypać cukrem pudrem, pokroić.
9 komentarze
Bardzo kusząco się prezentują :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńSkoro można zrobić sernik bez sera, to i brownies bez czekolady daje radę ;-) Świetnie wyglądają te brunety!
OdpowiedzUsuńo bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie! Można się poczęstować?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Oczywiście, ale niestety dopiero następnym razem... Po tych pozostały już tylko zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńto mnie zaintrygowałaś! ja uwielbiam to ciasto choc zawsze kiedy mam je robic to i tak w koncu decyduje sie na blondie ;)
OdpowiedzUsuńRobię już drugi raz. Naprawdę świetny przepis:) Dziękuję i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBrownies w piekarniku :)
OdpowiedzUsuń