Letnia zieleń.
27 czerwca
Wszechobecna zieleń i upał odbierający chęć na kaloryczne posiłki skłania do zaspokojenia apetytu czymś lżejszym. Doskonałym pomysłem okazała się zielona sałata, która może stanowić dodatek do obiadu, grilla a nawet być samodzielnym posiłkiem w wersji wyłącznie "zielonej", tak jak ta podana w przepisie, czy też z dodatkiem usmażonych kawałków piersi z kurczaka przez co stanie się bardziej sycąca.
Zielona sałata z orzechami włoskimi
- pół główki sałaty lodowej
- pół główki sałaty czerwonej
- ogórek
- żółta papryka
- 50 g. orzechów włoskich
- drobno posiekany ząbek czosnku
Sos:
- 100 ml. jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy
- łyżka octu winnego
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- posiekany koperek
1. Sałata: Sałatę drobno porwać, paprykę pokroić w kostkę, ogórka pokroić w półplasterki. Orzechy połamać na ćwiartki. Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać.
2. Sos: Jogurt wymieszać z oliwą i octem winnym. Dodać szczyptę cukru, doprawić, wymieszać z posiekanym koperkiem.
3. Składniki polać sosem na kilka minut przed podaniem, dokładnie wymieszać.
0 komentarze