Domowa masa makowa bez cukru

08 grudnia


Są dwa powody, dla których warto przygotować domową masę makową - smak i jakość. Gotowe masy zawierają zwykle dużo cukru, syrop glukozowo-fruktozowy i inne niezdrowe składniki. Domową masę makową możemy słodzić miodem, daktylami, ksylitolem czy innym zdrowym cukrem. Co więcej, możemy także przygotować własną mieszankę bakaliową, która w gotowych masach zwykle ogranicza się do rodzynek i skórki pomarańczowej.  

​Nie będę jednak ukrywać, że przygotowanie masy makowej w domu jest czasochłonne. Na szczęście masę makową możecie przygotować z wyprzedzeniem, zamrozić i wyjąć tuż przed świętami.

Domowa masa makowa

Składniki:

  • 250 g maku
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g rodzynek (namoczonych przez 10 minut w wodzie)
  • 50 g suszonych daktyli
  • 3 łyżeczki miodu
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Mak wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku) i gotujemy ok 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Uwaga: Mak w czasie gotowania będzie pęczniał pod wpływem wody.

2. Po upływie 20 minut mak studzimy i osączamy na gazie.

3. Ostudzony mak mielimy dwukrotnie. Jeśli zamierzasz użyć standardowej mieszanki do mięsa, pamiętaj o użyciu sitka z drobnymi oczkami. Upewnij się także, że mak jest już ostudzony, ponieważ jeszcze ciepły może doprowadzić do przegrzania maszynki.

4. Bakalie siekamy i dodajemy do maku wraz z pozostałymi składnikami. Wszystko dokładnie mieszamy i próbujemy. Jeśli masa nie jest dla was dostatecznie słodka, możecie dodać do niej więcej miodu.
5. Gotową masę makową możemy przechowywać kilka dni w lodówce, zamrozić lub od razu wykorzystać do ciasta lub kutii.
6. Przed wykorzystaniem masy makowej do ciasta należy wymieszać ją z pianą z białek. Masę z 250 g suchego maku należy wymieszać z 3 białkami.
7. Masa z tego przepisu jest bardziej sypka niż ta sklepowa. Dla uzyskania zbitej formy możecie dodać do niej więcej masła.

Może Ci się spodobać

0 komentarze