piątek, 26 kwietnia 2013

Tarta kakaowa. Słodka, owocowa, bez cukru.



Spód tarty jest bez cukru. Aby był jeszcze zdrowszy można użyć mąki razowej. Sama pewnie bym tak zrobiła, gdybym nie zapomniała jej kupić ;)
Masę budyniową dosłodziłam łyżką fruktozy. Jeśli nie mamy fruktozy, możemy zastąpić ją dwiema łyżkami ksylitolu lub cukru (to wciąż będzie niewiele jak na słodki wypiek :) ). 
A na wierzchu układamy dowolne owoce. 


Tarta kakaowa z kiwi i winogronami

Składniki:

Ciasto:
  • 25 dag. mąki
  • 10 dag. masła
  • jedno żółtko
  • szczypta soli
Masa:
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (z lekką górką)
  • 1 łyżka fruktozy (2 łyżki cukru)
  • 2 żółtka
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
Dekoracja:
  • dowolnie wybrane owoce

1. Ciasto: Z mąki, żółtka, masła i soli szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy na godzinę do lodówki.
2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Ciasto obciążamy fasolą lub nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 min. 
3. Masa: Mąkę, fruktozę, żółtka, ekstrakt oraz kilka łyżek mleka dokładnie miksujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy zmiksowaną masę jajeczną i energicznie mieszając doprowadzamy do ponownego zagotowania. Wówczas masa powinna zgęstnieć. Zdejmujemy powstałą masę z ognia, mieszamy do wystudzenia.
4. Wykończenie: Wystudzoną masę wykładamy na zimny upieczony spód. Równo rozsmarowujemy, dekorujemy owocami. Schładzamy w lodówce.


3 komentarze:

whiness pisze...

Podoba mi się ta tarta, bo ładnie się prezentuje, a i jeśli jest bez cukru, to nawet nazwać można ją zdrową. Bardzo dobra propozycja na letni deser :)

gin pisze...

Owoce, mmm... Pycha :)

Anonimowy pisze...

ale gdzie tu jest kakao? w przepisie brak..