środa, 27 marca 2013

Pieczony schab w kapuście



Koniec marca, a zima wciąż trwa... Dlatego choć danie dosyć zimowe, a pora wiosenna, schab na blogu się pojawił.
To prawdziwie męskie danie bardzo polecam każdemu, kto lubi treściwe jedzenie. Jest dosyć czasochłonne, jednak wygląda naprawdę efektownie, a w połączeniu z sosem smakuje po prostu wyśmienicie. :)


Pieczony schab w kapuście

Składniki:
  • 1 kg schabu z kością
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 3 cebule
  • 10 dag. boczku
  • 3 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego
  • 3/4 szkl. śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • kminek, sól, pieprz, 2 liście laurowe


1. Mięso myjemy, oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy. Najlepiej obsmażyć mięso w naczyniu, które można wstawić do piekarnika, ponieważ następnie pieczemy obsmażony schab ok. 30 min w 190 stopniach.
2. Gdy mięso jest w piekarniku, przygotowujemy kapustę. Boczek i cebule kroimy w kostkę. Następnie w dużym garnku z grubym dnem wytapiamy boczek. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie wlewamy 1/2 l. bulionu, dodajemy kapustę, liście laurowe, doprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem. Gotujemy aż do odparowania płynu. 
3. Po odparowaniu płynu, kapustę wyjmujemy z garnka i obkładamy nią podpieczony schab. Wstawiamy całość do piekarnika na kolejne 30 min, zmniejszając temperaturę do 180 stopni.
4. W czasie pieczenia się schabu z kapustą, przygotowujemy sos. Resztę bulionu zagotowujemy. Następnie dodajemy do niego musztardę oraz śmietanę, ponownie zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. 
5. Upieczone mięso kroimy w plastry, podajemy z sosem, kapustą i pieczonymi ziemniakami.



Brak komentarzy: