środa, 24 października 2012

Pierogi razowe z kaszą gryczaną i twarogiem.




W poniedziałkowe przedpołudnie, po niemal nieprzespanej nocy i długim powrocie do domu postanowiłam... zabrać się za pierogi. Pomysł może nie był najlepszy (podczas lepienia pierogów chwilami nie byłam do końca świadoma, że to robię :)) , ale pierożki wyszły całkiem całkiem. :) 
Polecam polane roztopionym masłem lub okraszone przesmażoną cebulką. 
Przepis szefa kuchni Janusza Balasa, zmodyfikowany.


Pierogi z kaszą i twarogiem

Składniki:
Farsz:
  • 300 g. cebuli
  • 3 torebki kaszy gryczanej (3x100g.)
  • 500 g. tłustego twarogu
  • sól
  • pieprz


Ciasto:
  • 350 g. mąki pszennej
  • 230 g. mąki razowej
  • 300 ml. letniej wody
  • 75 g. miękkiego masła
  • sól



1. Farsz:  Cebulę siekamy i smażymy na oleju. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Do twarogu dodajemy ugotowaną kaszę i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. 
2. Ciasto: Z obu rodzajów mąk, masła soli oraz, dolewając stopniowo wody zagniatamy ciasto. 
3. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy krążki. Na każdym krążek kładziemy porcję farszu i starannie sklejamy pierożki, formując brzegi.
4. Wodę w garnku zagotowujemy. Wrzucamy pierogi do wrzącej wody i gotujemy kilka minut do wypłynięcia. Podajemy polane masłem lub z cebulką.

7 komentarzy:

Daniel Kacprzyk - Kromcio pisze...

Takich jeszcze nie jadłem ,ale wyglądają pysznie. Muszę zrobić :)

Pzdr!

whiness pisze...

Dziwne, nigdy nie jadłam pierogów z tym farszem. Trzeba będzie kiedyś spróbować, najlepiej w wersji razowej :)

kuchenny bałagan pisze...

bardzo ciekawe nadzienie!

Karmel-itka. pisze...

nietypowe. niezwykłe.
konicznie do skosztowania - zaintrygowały mnie.

bartoldzik pisze...

Wyglądają bardzo smacznie. Robiłem kiedyś w zwykłym cieście, ale zamiast twarogu dałem bryndzę. Czyli takie podobne, tylko całkiem inne ;-)

Joanna Urbaniak pisze...

bartoldzik - Rzeczywiście podobne, ale inne ;)

Daniel Kacprzyk - Kromcio, whiness, Karmel-itka. - Spróbujcie, spróbujcie :)

Anonimowy pisze...

Jadłam je w Bieszczadach są super ja ogólnie nie lubię kaszy gryczanej ale w tym wydaniu są apetyczne i naprawdę są wyborne...Właśnie znalazłam przepis i będę je robić.