wtorek, 29 listopada 2011

Kulki mięsne z warzywami polane jogurtowym sosem.


Banalne mięso mielone udało się przekształcić w aromatyczne pulpety w zaledwie 15 minut.
Warto było poświęcić na nie odrobinę więcej czasu niż na zwykłe mielone.
Smakują i prezentują się znacznie lepiej. :)

Kulki mięsne z warzywami

Składniki:
  • 50 dag. mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • bułka
  • cebula
  • marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżka natki pietruszki
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, papryka
Sos:
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 2 łyżki jogurtu
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, chilli

 1. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, cebulę i czosnek drobno kroimy, natkę siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Przesmażamy na niej marchewkę, cebulę, czosnek i natkę (dodajemy ją pod koniec smażenia). Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Mięso mielone, namoczoną bułkę, warzywa, jajko, musztardę wyrabiamy. Doprawiamy do smaku.
3. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie.
4. Sos: śmietanę mieszamy z jogurtem i sokiem z cytryny, doprawiamy i chłodzimy w lodówce.
5. Pulpety podajemy z sosem i ryżem.

1 komentarz:

Angie pisze...

Wyglądają pysznie!