wtorek, 1 listopada 2011

Forszmak z kurczaka


Nie przepadam za zupami. Poza tą i kilkoma innymi wyjątkami. :) 
Lekko pikantna, z mięsem z kurczaka i warzywami idealnie rozgrzewa w okresie jesienno-zimowym.
Przepis autorstwa pani Boźeny znalazłam z gazecie. Delikatnie go zmodyfikowałam. Warto było wypróbować.


Forszmak z kurczaka


Składniki:
  • 2 udka z kurczaka
  • 30 dag. pieczarek
  • 4 ogórki konserwowe
  • czerwona papryka
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • włoszczyzna
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • mielona papryka, chilli
  • 1 łyżka mąki
  • oliwa


1. Z udek oraz drobno posiekanej włoszczyzny gotujemy rosół.
2. Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojone w słupki ogórki konserwowe oraz paprykę.
3. Na osobnej patelni smażymy pokrojone w cienkie paski pieczarki (do odparowania płynu).
4 Mięso z udek drobno kroimy i wrzucamy do rosołu. Dodajemy warzywa, mieszamy i gotujemy ok. 30 min.
5. Do forszmaku dodajemy koncentrat. Zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej (mieszamy ją z odrobiną wody i dodajemy do rosołu). Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, chilli oraz papryką.

9 komentarzy:

Karmel-itka. pisze...

niesamowicie idealny na rozgrzewkę w jsienne słoty!
oby przyszły one jak najpóźniej.
chociaż dla takiego forszmaka...


http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

Maggie pisze...

A ja tam zupy bardzo lubie i jestem pewna, ze ta tez by mi zasmakowala!

Joanna pisze...

Karmel-itka - dla przyjemności z jedzenia forszmaka warto trochę zmarznąć :)

Maggie - amatorom zup z pewnością zasmakuje :)

Wiola pisze...

Łał!!! To coś dla mnie....Zapisuję :)

Joanna pisze...

Wiola - polecam :)

mollisia pisze...

brzmi fantastycznie - więc na sto procent jest przepyszna. A nie znałam takiej, więc przepis musi wylądować na liście "przy najbliższej okazji wypróbować" ;)

Joanna pisze...

mollisia - tylko proszę od razu po wypróbowaniu o informację, czy smakowało :)

Ola Laj pisze...

pychotkA:) z kociołka powala smakiem i zapachem
http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
:)))

Anonimowy pisze...

Szkoda że nie napisałaś ile dać przypraw, wyszedł mi trochę słodki i nie wiem co dodać, ale wygląda pysznie :)