wtorek, 13 września 2011

Drożdżowe bez wyrabiania, które zawsze się udaje.


Przepis znaleziony jakiś czas temu przez mamę w jednej z gazet z przepisami. Za pierwszym razem wykorzystany bez większych nadziei na pyszne ciasto. Ku naszemu ogromnemu zaskoczeniu okazało się być przepyszne. :)

Przepis świetny (nie tylko) dla tych, którzy nie mają doświadczenia z ciastami drożdżowymi, lub nie lubią wyrabiać ciasta. Sama nie wiem zbyt wiele o cieście drożdżowym, więc odkrycie tego przepisu bardzo mnie cieszy.




 
 Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Składniki:
  • 10 dag drożdży
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 20 dag masła
  • szklanka mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 70 dag mąki
Kruszonka:
  • 10 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru




1. Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem, dodajemy roztrzepane jajka, oraz starte masło.
 Zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na 3 godziny. (nie mieszamy!)
2. Następnie dodajemy mąkę i skórkę z cytryny. Mieszamy łyżką. Wylewamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blachy.
3. Z podanych składników wyrabiamy ręką kruszonkę. Posypujemy ciasto. 
4. Pieczemy 40 min. w 180 stopniach.

7 komentarzy:

zauberi pisze...

ciekawy przepis :)

Fuchsia pisze...

Ja bardzo lubię wyrabiać ciasto, ale jak kiedyś będę się spieszyć, to na pewno wykorzystam Twój przepis :)

Tyna pisze...

Na pewno wypróbuję! Super, że bez wyrabiania:)

Joanna pisze...

Fuchsia - lubisz wyrabiać ciasto? jej zazdroszczę :)

Tyna - zdecydowanie to ogromna zaleta :)

Daga pisze...

Robiłam to ciasto, moim zdaniem nie dorównuje prawdziwemu drożdżowcowi, jest inne w smaku, czuć źle wyrośnięte drożdże, ale oczywiście to doskonała alternatywa dla tych, którzy mają awersję do zagniatania :-)

Arvén pisze...

Zawsze mi się wydawało, że wyrabianie ciasta to najfajniejsza część w pieczeniu drożdżowego - a okazuje się, że niektórzy tego nie cierpią ;-) Jakoś mnie do niego nie ciągnie, ale jak patrzę na Twoje zdjęcia to nie mogę uwierzyć że to nie było zagniatane a jest tak puszyste!

Ewa Jakubowska pisze...

ooooo fajny przepis na szybki drożdżowiec :)