poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Krokodylki, czyli pikantne ogórki.


 Nie należę do amatorów przetworów z ogórków przygotowanych w wersji "na słodko". W zasadzie bardzo długo odpowiadały mi wyłączne kiszone, dopóki nie zjadłam tych, przygotowanych w wersji nieco pikantnej. :)



Krokodylki


Składniki:
  • 3 kg. ogórków
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki przyprawy chilli
  • 10 łyżek oliwy
  • 1 kg cukru
  • 1/2 l. octu






1. Ogórki kroimy w ćwiartki (kroimy wzdłuż), posypujemy solą, odstawiamy na 6 godzin, od czasu do czasu mieszając.
2. Sok z ogórków odlewamy, a następnie przekładamy je do suchej miski. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek.
3. Przygotowujemy zalewę: Cukier z octem podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.  Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy przyprawę chilli i podgrzewamy tak długo, aż doprowadzimy oliwę do wrzenia. Oba płyny łączymy, kiedy są jeszcze gorące.
4. Ogórki natychmiast zalewamy zalewą, odstawiamy w naczyniu na 12 godzin. 
5. Po upływie 12 godzin nakładamy ogórki do słoiczków. Pasteryzujemy 5 minut.

11 komentarzy:

Karmel-itka. pisze...

bardzo fajne te ogóraski!
u mnie w rodzinie jednak prym wiodą tradycyjne kiszone lub słodko-kwaśne.

Joanna pisze...

Karmel-itka. - dziękuję :) tak, to już jest kwestia gustu, jakie smaki bardziej nam smakują :)

MAUGUSTYNA pisze...

u mnie podobnie jak u Karmel-itki. Ale te wyglądają bajecznie ...no i ta nazwa:)

Joanna pisze...

MAUGUSTYNA - dziękuję :) tak, nazwa ze względu na ich "poskręcanie" :)

Anonimowy pisze...

Witam
Pasteryzujemy po 12h od zalania czy bezpośrednio po zalaniu?

Joanna Urbaniak pisze...

Anonimowy - po 12 godzinach :)

Wojtek Prokopczyk pisze...

Co oznacza "Oliwę z przyprawą chilli zagotowujemy"? :O

Joanna Urbaniak pisze...

Wojtek Prokopczyk - do garnka wlewamy 10 łyżek oliwy, dodajemy przyprawę chilli i podgrzewamy tak długo, aż doprowadzimy oliwę do wrzenia :)

Anonimowy pisze...

Wygląda zachecająco :) Jutro robię! Czy ogórki zalewamy od razu, czy dopiero gdy zalewa wystygnie?

Joanna Urbaniak pisze...

Ogórki zalewamy od razu :)

Anonimowy pisze...

Ogórasy są rewelacyjne- super słodko ostry smak- REWELKA!!!p.s. dzisiaj robie kolejna partię:)