Gruszki w syropie
09 października
W moim przypadku gruszki w syropie to jedna z tych rzeczy, które uwielbia się w dzieciństwie, a z wiekiem już nieco mniej. Pamiętam jak szybko słoiczki z gruszkami znikały z półek w piwnicy... :)
W zasadzie wciąż lubię te gruszki. Z pewnością nie tak jak kiedyś, ale i tak od czasu do czasu sama otwieram słoiczek. :)
Gruszki w syropie
Składniki:
- 2,5 l wody
- 8 łyżeczek kwasku cytrynowego
- 1,5 kg cukru
- twarde gruszki (ok. 4 kg)
- goździki
Przygotowanie:
1. Wodę z cukrem oraz kwaskiem cytrynowym zagotowujemy, następnie studzimy.
2. Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne.
3. Do każdego słoika wrzucamy 4 goździki, następnie wkładamy gruszki, zalewamy zimną zalewą i szczelnie zakręcamy.
4. Gotujemy ok. 7 min.
0 komentarze