Grillowany kurczak z mango na liściach szpinaku.

31 sierpnia


Szpinak, mango, kurczak i ryż stanowią bogate połaczenie nie tylko kolorystyczne, ale i smakowe. Bardzo słodkie mango postanowiłam delikatnie zaostrzyć płatkami chilli. Do tego grillowany kurczak z nutką imbiru podany na liściach szpinaku. Idealne do białego wina.

Kurczak z mango


Składniki:

  • 100 g ryżu 
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • garść liści szpinaku
  • 1 mango
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka imbiru
  • szczypta płatków chilli
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy wzdłuż na parę średniej wielkości pasków. Każdy z nich solimy.
2. Sok z cytryny mieszamy z imbirem i pieprzem. Nacieramy kurczaka i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
3. Mango obieramy, oddzielamy miąższ od pestki i kroimy w kostkę.
4. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
5. Kurczaka smażymy na patelni grillowej. W tym samym czasie na drugiej patelni roztapiamy masło. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mango i podgrzewamy tak długo, aż będzie miękkie. Posypujemy szczyptą soli i płatków chilli dla lekkiego zaostrzenia smaku.
6. Liście szpinaku myjemy, układamy na talerzach. Na nim układamy kurczaka. Podajemy z ryżem i mango. Ryż możemy posypać odrobiną posiekanej natki pietruszki.


Może Ci się spodobać

0 komentarze