Grillowany kurczak z mango na liściach szpinaku.
31 sierpnia
Szpinak, mango, kurczak i ryż stanowią bogate połaczenie nie tylko kolorystyczne, ale i smakowe. Bardzo słodkie mango postanowiłam delikatnie zaostrzyć płatkami chilli. Do tego grillowany kurczak z nutką imbiru podany na liściach szpinaku. Idealne do białego wina.
Kurczak z mango
Składniki:
- 100 g ryżu
- 1 mała pierś z kurczaka
- garść liści szpinaku
- 1 mango
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka imbiru
- szczypta płatków chilli
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy wzdłuż na parę średniej wielkości pasków. Każdy z nich solimy.
2. Sok z cytryny mieszamy z imbirem i pieprzem. Nacieramy kurczaka i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
3. Mango obieramy, oddzielamy miąższ od pestki i kroimy w kostkę.
4. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
5. Kurczaka smażymy na patelni grillowej. W tym samym czasie na drugiej patelni roztapiamy masło. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mango i podgrzewamy tak długo, aż będzie miękkie. Posypujemy szczyptą soli i płatków chilli dla lekkiego zaostrzenia smaku.
6. Liście szpinaku myjemy, układamy na talerzach. Na nim układamy kurczaka. Podajemy z ryżem i mango. Ryż możemy posypać odrobiną posiekanej natki pietruszki.
0 komentarze