poniedziałek, 23 lutego 2015

Reaktywacja bloga i przepis na chińszczyznę


Niemal dwa lata minęły od ostatniego postu na blogu. Ze względu na nawał obowiązków posty pojawiały się coraz rzadziej, aż w końcu nie publikowałam ich wcale. Z czasem zaczęłam zastanawiać się czy nie należałoby usunąć bloga. Ostatecznie pomyślałam jednak, że prowadzenie go sprawiało mi wiele radości i nie warto rezygnować z czegoś ważnego, gdy pojawiają się trudności. Dlatego blog został oficjalnie reaktywowany. Mam nadzieję, że znów będziecie tu zaglądać i komentować wpisy. :)

Jako pierwszy przepis po przerwie zamieszczam swój sobotni orientalny obiad. Przygotowanie pierwszej chińszczyzny wymaga sporych inwestycji choćby w postaci zakupu oleju sezamowego i arachidowego. Wystarczają one jednak na wiele dań, więc warto dokonać zakupu, także ze względu na smak potrawy - moja rodzina ją uwielbia. 

Makaron chiński chow-mein z kurczakiem

(6 porcji)

Składniki:

  • 500 g. (2 op.) makaronu chow-mein
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 papryki czerwone
  • 3 marchewki
  • 300 g. fasolki szparagowej zielonej
  • 1 pęczek dymki
  • olej sezamowy
  • olej arachidowy
  • ciemny sos sojowy
  • 3 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
  • pieprz
  • sezam

Przygotowanie:

  1. Piersi oczyszczamy, kroimy w kostkę. Przyprawę 5 smaków mieszamy z sosem sojowym. Powstałą marynatą zalewamy kurczaka i odstawiamy na co najmniej godzinę.
  2. Makaron  przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Zazwyczaj wymaga on namoczenia w wodzie, a następnie krótkiego gotowania. Gotowy makaron osączamy i zalewamy kilkoma łyżkami oleju sezamowego. 
  3. Fasolkę szparagową gotujemy lub - jeśli korzystamy z mrożonej - rozmrażamy na patelni.
  4. Papryki kroimy w paski, a marchewki w słupki. Dymki siekamy, odkładając szczypior. 
  5. Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy. Smażymy na nim kurczaka. Następnie dodajemy warzywa (papryki, marchewki, dymki oraz fasolkę). Na dużym płomieniu smażymy całość ok. 5 min. Marchewka powinna swobodnie nabijać się na widelec, ale pozostać lekko chrupiąca.
  6. Warzywa oraz mięso doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Dodajemy makaron, mieszamy.
  7. Danie podajemy posypane posiekanym szczypiorem oraz sezamem.
Smacznego :)

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

wygląda super!

Make-up Kakuna pisze...

Zjadłabym :)

Joanna Urbaniak pisze...

Dziękuję:)

Joanna Urbaniak pisze...

Polecam, szczególnie, że danie nie jest czasochłonne:)