sobota, 19 listopada 2011

Najlepszy murzynek



To oczywiście murzynek, który robi moja mama, z przepisu, z którego ja również korzystam. Pyszne, proste ciasto, które zna każdy. I które nigdy mi się nie nudzi. :)

Murzynek

Składniki:
  • margaryna
  • 2 szkl. cukru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. mleka
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat rumowy
1. Margarynę, cukier, kakao i mleko rozpuścić na małym ogniu (nie gotować). Ostudzić.
2. Po ostudzeniu dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i aromat. Zmiksować.
3. Ubić pianę z białek, delikatnie dodać do masy. Wyłożyć do podłużnej formy, piec ok. 40 min. w 180 stopniach.
4. Jeśli chcemy zrobić polewę do murzynka, należy odlać część rozpuszczonej masy lub zrobić polewę oddzielnie w odpowiednich małych proporcjach z margaryny, cukru, kakao i mleka. Ciasto polewamy po upieczeniu.


9 komentarzy:

slyvvia pisze...

Murzynek to jak dla mnie ciasto doskonałe. Trudno się oderwać ;)

janettejones pisze...

Ja też korzystam z tego przepisu i muszę się zgodzić, że to najlepszy murzynek!:)

flusso pisze...

Ale apetyczne zdjęcie :)

Sue pisze...

Jedno z moich ulubionych ciast :)

dream-about-muffins pisze...

Taki ciemny, taki kakaowy, rozpływa się w ustach. Brakuje mi tylko jakiegoś jabłka w środku albo rodzynek :)
Piękne zdjęcia!

Zapraszam do mnie!

Pozdrawiam

kornik pisze...

murzynek to klasyka! idealne na jesienne popołudniu przy kubku herbaty:)

asieja pisze...

mamine ciasto.. najulubieńsze.

Anonimowy pisze...

zakalec wyszedł :/

Joanna Urbaniak pisze...

Anonimowy - w przypadku murzynka należy bardzo ostrożnie mieszać masę z białek z ciastem. Prawdopodobnie to było przyczyną powstania zakalca.