środa, 28 września 2011

Jak zrobić domową tortillę?


Do tej pory używałam wyłącznie gotowych, kupionych w sklepie tortilli. Przyznam szczerze, że nie wiem kiedy zdecydowałabym się je zrobić, gdyby nie "pech". Obiecałam zrobić na obiad tortille, a zwyczajnie zapomniałam je kupić. Ponieważ mam daleko do sklepu, postanowiłam zrobić je w domu. Rewelacja. Nie będę obiecywać sobie, że już nigdy nie kupię tortilli w sklepie, jednak będę starała się robić je sama. Polecam.





Pszenne tortille



Składniki:
  • 225 g. mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2/3 szkl. ciepłego mleka








 1. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy. Powoli dodajemy mleko oraz olej, zagniatamy ciasto.
2. Ciasto wyrabiamy dodatkowo jeszcze przez kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie.
3. Pozostawiamy pod przykryciem na ok. 30 min.
4. Ciasto dzielimy na 8 części, a następnie z każdej formujemy kulę. Odstawiamy na 10 minut.
5. Rozwałkowujemy kule na cienkie, okrągłe placki. Placki (każdy oddzielnie) układamy na suchej i rozgrzanej patelni. Smażymy z każdej strony przez kilkanaście sekund (lub dłużej, zależnie od gustu, jednak przed przewróceniem muszą pojawić się pęcherzyki).
6. By tortille były elastyczne, nie należy trzymać ich zbyt długo na patelni, oraz pamiętać, że wówczas gotowe (jeszcze gorące) zawijamy w wilgotną ściereczkę.



22 komentarze:

agnieszka pisze...

Szukałam ostatnio przepisu właśnie na elastyczne tortille. Na pewno skorzystam z Twojego :)

Joanna pisze...

Polecam, tylko należy pamiętać, by jeszcze gorące zawinąć w ściereczkę :)

Domi w kuchni pisze...

O kurczę, prezentują się swietnie, chętnie wypróbuję, bo dosyć mam tej kupnej chemii :)

nat pisze...

To bardzo przydatny przepis, bo w tych kupnych jest mnóstwo konserwantów i innych paskudztw, a przecież w domu da się je zrobić bez problemu. Wielkie dzięki:)

Katarzyna pisze...

Muszę powiedzieć... jestem pod wrażeniem. Super przepis, na pewno skorzystam. Pozdrawiam

Kuba pisze...

przepis super. tortille chętnie spróbuję i wypróbuję.

zdjęcia, tym razem, kiepskie. duży zawód. zwłaszcza po koftach.

Domi w kuchni pisze...

Zaplanowałam sobie zrobienie tych tortilli w czwartek i teraz mam dwa pytanka:
Czy tortille trzeba zawinąć razem czy pojedynczo a potem wyjąć?
A drugie to czy jak wyjme tortillę z tej ściereczki to nie zrobi się twarda?
Pozdrawiam,
Domi!

Joanna pisze...

Domi w kuchni - zawijałam je razem w ściereczkę, trzymałam jakiś czas, a potem wyjmowałam i od razu zwijałam razem z farszem (wówczas pozostały elastyczne, aż do zniknięcia z talerzy :)), więc niestety nie wiem, czy jeśli wyjmiemy je ze ściereczki, długo pozostaną elastyczne. Osobiście nie ryzykowałabym, tylko zostawiłabym je w ściereczce, aż będą potrzebne. :)

Joanna pisze...

Domi w kuchni - słyszałam, że zawinięte w foliowy woreczek i przechowywane w lodówce, a potem podgrzane chwilkę na suchej patelni znowu odzyskują elastyczność. Jednak sama jeszcze tego nie sprawdzałam :)

Domi w kuchni pisze...

Okej, dziękuję za odpowiedź :) Jak juz wiem, że mozna je wszystkie razem zawinąć to nie będę ich trzymac bez ściereczki :)
Pozdrawiam i dziękuję!

Joanna pisze...

Domi w kuchni - pozdrawiam :)

Domi w kuchni pisze...

Zrobiłam, rewelacja!! Polecam :)

Joanna pisze...

Domi w kuchni - bardzo się cieszę :)

a_normalna pisze...

A ja mam pytanie: w składnikach jest łyżka oleju, ale w przygotowaniu nic o tym nie ma

Joanna pisze...

a_normalna - rzeczywiście, już poprawiam i dziękuję za tę uwagę. :)

olej dodajemy powoli wraz z ciepłym mlekiem :)

a_normalna pisze...

Jakoś sobie poradziłam ;)

Zdziwiłam się, że tak malutko wyszło mi tych placków (tylko cztery, z czego jeden malusieńki) i po usmażeniu były grube, bardziej jak pita, a nie wraps (nie byłam w stanie już bardziej cienko rozwałkować ciasta). Ale dokupiliśmy jedno opakowanie gotowców i było. Chociaż, mąż stwierdził, że te domowo robione jednak smaczniejsze :D

Anonimowy pisze...

Mi sie nie zgadzają proporcje ponieważ musiałem dodać sporo więcej mąki :/

Anonimowy pisze...

Polecam, super przepis tylko jak podzieliłam na 8 porcji to potem wyszły takie malutkie placuszki dużo mniejsze niż te kupne. Ale smaczne i super wyglądają no i szybkie do zrobienia:)

Anonimowy pisze...

w jaki sposob zawijamy tortille w sciereczke? jakos nie umiem sobie tego wyobrazic :D

Joanna Urbaniak pisze...

Anonimowy - Kładziemy placki na ściereczce, a następnie zawijamy krańce materiału tak, aby przykryć placki, czyli po prostu zakrywamy je z każdej strony ściereczką :)

Anonimowy pisze...

Wyszly mi grube i tak mało po pierwsze złe proporcje, a po drugie za grube wychodzą i nie są takie elastyczne wolę o wiele bardziej kupne

Anonimowy pisze...

Dokładnie one są do dupy