niedziela, 18 września 2011

Biało-czerwone szaszłyki (również) z piekarnika.


Pyszności. Biało-czerwone szaszłyki. Delikatnie jogurtowe z oregano oraz nieco pikantne pomidorowe.
Do tego sosy: czosnkowy i pomidorowy. Obiad idealny :)

Przepisy na szaszłyki pochodzą z filozofii smaku. Ogromnie polecam :)

Wykonane zgodnie z przepisem (choć moje czerwone wyglądają znacznie bardziej pomidorowo :) ), jednak (ponieważ nie posiadam) zamiast sumaku dodałam 2 łyżki octu winnego. :)


Biało-czerwone szaszłyki z piersi kurczaka

Czerwone

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z małej cytryny
  • łyżka papryki
  • 170 g. koncentratu pomidorowego
  • 230 g. jogurtu
  • 2 łyżki sumaku
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • patyczki do szaszłyków 




 1. Mięso czyścimy, kroimy w większe kawałki.  Pozostałe składniki mieszamy. Kurczaka wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na 2-8 godzin (lub całą noc). 
2. Patyczki do szaszłyków moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie. 
3. Mięso nadziewamy na szpatułki i smażymy na patelni do grilla lub pieczemy na ruszcie w piekarniku (20 minut w 180 stopniach).

Białe

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • świeże oregano
  • 150 ml jogurtu bałkańskiego
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone

1. Piersi myjemy i czyścimy. Kroimy na kawałki. Solimy i pieprzymy.
2. Przygotowujemy marynatę - łączymy jogurt, czosnek, oregano, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. 
3. Marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (lub na całą noc).
3. Mięso nadziewamy na szpatułki. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni.

3 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

Jestem pod wrażeniem tej czerwieni! Ja nigdy tak pięknej nie osiągnęłam.Szaszłyki wyglądają bardzo patriotycznie;)

Karmel-itka. pisze...

patriotyczne ;]
ale za to takie wytworne i smakowite.



http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com

Anonimowy pisze...

szaszłyki wyborne ! :)