Brownies
06 grudnia
Obiecany przepis na brownies, które miałam okazję przygotować podczas warsztatów kulinarnych. :)
Brownies
Składniki:
Ciasto:
- 125 g. gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- cukier wanilinowy
- 1/4 łyżeczki soli
- 10 dag. orzechów włoskich
- 75 g. miękkiego masła lub margaryny
- 175 g. cukru
- 100 g. mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 100 g. cukru pudru
- 50 g. gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
- 10 g. miękkiego masła
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. 20 cm, kwadratową blaszkę wysmaruj margaryną i posyp mąką.
2. Masło i czekoladę rozpuść w garnku w niskiej temperaturze, tak, by nic się nie przypaliło. Dobrze wymieszaj i lekko ostudź.
3. Utrzyj w misce jaja, cukier, cukier wanilinowy i sól. Pod koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nie mieszaj zbyt długo w czasie dodawania mąki.
4. Na końcu dodaj posiekane orzechy.
5. Masę wymieszaj z rozpuszczonym masłem i czekoladą, wlej do formy i równomiernie rozprowadź.
6. Piecz 25 min.
7. Polewa: Cukier puder wymieszaj z kwaśną śmietaną. Dodaj roztopioną, wystudzoną czekoladę i margarynę. Dobrze wymieszaj.
8. Polej ciasto polewą, a po ostygnięciu podziel na części.
4 komentarze
pysznie brzmi, a ja wciąż nie jadłam brownies.
OdpowiedzUsuńAlez mi narobilas ochoty na brownies...
OdpowiedzUsuńMaggie, Dusia - polecam :)
OdpowiedzUsuńTakie ciężkie ciacha są the best! :)
OdpowiedzUsuń