piątek, 31 sierpnia 2012

Grillowany kurczak z mango na liściach szpinaku.


Szpinak, mango, kurczak i ryż stanowią bogate połaczenie nie tylko kolorystyczne, ale i smakowe. Bardzo słodkie mango postanowiłam delikatnie zaostrzyć płatkami chilli. Do tego grillowany kurczak z nutką imbiru podany na liściach szpinaku. Idealne do białego wina. 
Mając wybrać jedno z białych win alzackich zdecydowałabym się na delikatnie owocowe Pinot Blanc d'Alsace. Początkowo zdecydowałam się na Riesling d'Alsace jednak ostatecznie wydał mi się zbyt elegancki. Pinot Blanc ze względu na swoją świeżość doskonale pasowałby do delikatnego drobiu i mango.



Kurczak z mango

Składniki:
  • 100g. ryżu 
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • garść liści szpinaku
  • 1 mango
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka imbiru
  • szczypta płatków chilli
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji








1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy wzdłuż na parę średniej wielkości pasków. Każdy z nich solimy.
2. Sok z cytryny mieszamy z imbirem i pieprzem. Nacieramy kurczaka i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
3. Mango obieramy, oddzielamy miąższ od pestki i kroimy w kostkę.
4. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
5. Kurczaka smażymy na patelni grillowej. W tym samym czasie na drugiej patelni roztapiamy masło. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mango i podgrzewamy tak długo, aż będzie miękkie. Posypujemy szczyptą soli i płatków chilli dla lekkiego zaostrzenia smaku.
6. Liście szpinaku myjemy, układamy na talerzach. Na nim układamy kurczaka. Podajemy z ryżem i mango. Ryż możemy posypać odrobiną posiekanej natki pietruszki.

Brak komentarzy: