czwartek, 25 kwietnia 2013

Jak zrobić domową galaretkę?



Oczywiście możemy kupić galaretkę w proszku i nie zawracać sobie tym głowy. Ale warto spróbować, by móc porównać ogromną różnicę w smaku. Galaretka zrobiona samodzielnie smakuje bardziej owocowo i naturalnie. A jednocześnie ma równie piękny kolor :)
Co więcej, jej przygotowanie zajmuje niewiele więcej czasu, niż zrobienie galaretki z torebki.

Poniżej podaję przepis na galaretkę z zaledwie szklanki soku, by jedynie zaprezentować odpowiednie proporcje.


Domowa galaretka

Składniki:
  • 1 szkl. świeżo wyciśniętego soku z dowolnych owoców (u mnie pomarańcze)
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • cukier (u mnie 1 łyżka fruktozy, czyli poziom słodkość równy dwóm łyżkom cukru)


1. Świeżo wyciśnięty sok wlewamy do garnka, dosładzamy wg uznania. Następnie podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia.
2. Do gorącego soku wsypujemy żelatynę, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż żelatyna idealnie rozpuści się w soku. 
3. Całość przelewamy do salaterek i odstawiamy, aż płyn wystygnie. Wówczas tężejące galaretki wstawiamy do lodówki, by dokładnie się ścisnęły. 
I gotowe! :)

A w tej chwili myślę nad galaretką z buraczków... 
Co sądzicie o galaretkach warzywnych? :)

12 komentarzy:

Inspirowane Smakiem pisze...

Będąc kilka lat temu na diecie, robiłam domowe galaretki. Może czas do tego wrócić... :)

Mamusia pisze...

Ja nie przepadam za galaretkami warzywnymi :)

gin pisze...

Ja galaretki wolę zdecydowanie na słodko :) I uważam, że te domowe są o niebo lepsze, pycha :)

Ewa Jakubowska pisze...

Właśnie dziś chcę zrobić mężowi sernik na zimno na urodziny i szukam przepisu na domową galaretkę . Dziękuję za przepis :)

Anonimowy pisze...

Kupuje warzywa mrozone, zagotowuje je, przyprawiam i dodaje zelatyne. Wstawiam do lodowki i wyjmuje przepyszna galaretke.

Anonimowy pisze...

co dodać zamiast mąki kukurydzianej?

omlet pisze...

Jest po prostu idealna! ;)

Anonimowy pisze...

Bardzo dziękuję za pomysł.:)o.O

Marta pisze...

Po co żelatyna?! Przecież kości nie padują do deseru. Jest agar czy inne roślinne specyfiki z których można zrobić galaretkę...

Anonimowy pisze...

No tak, tyle tylko że agar i inne specyfiki nie mają właściwości nawilżających stawy, które pomagają przy ich skrzypieniu:)

Anonimowy pisze...

Zdecydowanie odradzam uzywania fruktozy, jest bardzo niezdrowa.

Anonimowy pisze...

Próbowałam z Agarem. MI nie smakuje. Wyrzuciłam go sporo. Ja rozumiem, że żelatyna jest "be" dla niektórych ludzi (mi jedynie zapach przeszkadza, czystej żelatyny) - ale na pewno nie jest prawdą, że agar i żelatyna dają ten sam efekt jeżeli chodzi o galaretkę. Bo NIE DAJĄ. Jak chce się zrobić galaretkę taką NORMALNĄ - to tylko żelatyna się sprawdzi. Pozdrawiam :)