Kurczak z pastą curry

20 lutego


Z powodu kompletnego braku czasu musiałam zrezygnować na jakiś czas z umieszczania postów, ponieważ nie miałam czasu ani na pisanie, ani na gotowanie. Przepisy jednak zaczęły już się kumulować, więc od dziś zaczynam nadrabianie swojej słabej aktywności na blogu. :)
Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w pikantną pastę curry. Ponieważ wcześniej jej nie używałam, skojarzyła mi się od razu najbanalniej, bo z kurczakiem. Przeglądałam przepisy, dokupiłam mleko kokosowe i oto efekt. Wybredni też byli zadowoleni ;)


Piersi z kurczaka z pikantną pastą curry

Składniki:

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka 
  • 1-2 łyżeczki pikantnej pasty curry
  • 200 ml. śmietanki 30%
  • 400 ml. mleka kokosowego
  • 3 torebki ryżu jaśminowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/3 łyżeczki płatków chilli
  • sól, pieprz, curry
  • mąka kukurydziana
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Piersi oczyszczamy, kroimy w kostkę i obsypujemy solą, pieprzem oraz szczyptą curry w proszku. Paprykę kroimy w paski.
2. Mięso obsmażamy na oliwie. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę, pastę curry oraz pół łyżeczki płatków chilli. Smażymy jeszcze 2 minuty.
3. Do kurczaka i papryki wlewamy mleko kokosowe i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia sosu.
4. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
5. Po zredukowaniu się mleka kokosowego do kurczaka dodajemy kremówkę oraz łyżkę cukru trzcinowego, mieszamy. 
6. Zagęszczamy mąką kukurydzianą (1 łyżka - opcjonalnie). Podajemy z ryżem jaśminowym, posypane posiekaną natką pietruszki.




Może Ci się spodobać

1 komentarze