Zupa cebulowa Jamiego

14 listopada



Długo zbierałam się do przygotowania zupy cebulowej. Obawiałam się, że cebula będzie za twarda, albo sama zupa będzie mdła. Ostatecznie jednak zrobiłam ją wczoraj i powiedziałabym, że była całkiem smaczna. Domownicy twierdzą, że była wspaniała.

Moja wersja jest dosyć ciemna, ponieważ zrobiłam ją używając bulionu wołowego. Następnym razem spróbuję z drobiowym. :)

Przepis Jamiego Olivera.



Zupa cebulowa

Składniki:
  • 1,3 bulionu 
  • 1,1kg cebuli 
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 bagietka
  • 100g twardego żółtego sera
  • 1 liść laurowy
  • oliwa
  • masło
  • sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek kroimy w plasterki. W garnku o grubym dnie na dużej ilości oliwy i masła przesmażamy cebulę z czosnkiem, liściem laurowym i tymiankiem. Następnie zmniejszamy ogień na tyle, na ile jest to możliwe i dusimy cebulę pod przykryciem przez 15 minut, co jakiś czas mieszając, by nie przywarła do dna. 
2. Po upływie 15 min. zwiększamy ogień i podsmażamy cebulę na złoty kolor. Dolewamy bulion i gotujemy przez kolejne 20 min.
3. Następnie doprawiamy zupę solą i pieprzem. 
4. Bagietkę rwiemy na kawałki i układamy na zupie. Na wierzchu układamy ser żółty i całość zapiekamy w piekarniku przez kilka minut.
Uwaga: Jeśli komuś przeszkadza tłuszcz w zupie, może zebrać go z wierzchu przed rozłożeniem bagietki.

Może Ci się spodobać

7 komentarze

  1. Muszę jej w końcu kiedyś spróbować, jego przepisy zawsze mi się podobały... A zupa z innych przepisów nieco się rożni.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam cebulową, jadłabym i jadła, a aura temu sprzyja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie robilam, nagle nabralam ogromnej ochoty na taka zupe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie robiłam. Baa! Nawet nie jadłam! patrząc na przepis wydaję mi się, że bym sobie z nią poradziła :) Zapisuję, może któregoś zimnego wieczoru najdzie mnie ochota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam cebulową i właśnie z przepisu JO. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeszcze nie robiłam, ale mocno się przymierzam - na chłody ponoć idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. aleglodomorek - na pewno byś sobie poradziła ;)

    OdpowiedzUsuń