Domowe digestive

23 października




W zdrowej paczce od Sante, o której wspominałam w poście o muffinach bez cukru znalazłam otręby. Nie ukrywam, że zawsze kojarzyły mi się z tym, co jest zdrowe, ale niesmaczne. Dlatego ciesząc się z granoli, otręby zamknęłam w szafce i zupełnie o nich zapomniałam. Wyjęłam je w ostatni weekend, kiedy postanowiłam zrobić te, coraz popularniejsze w Polsce herbatniki. W paczce znajdowały się także płatki owsiane oraz cukier trzcinowy, w związku z czym pomysł na te ciastka musiał sam przyjść do głowy. :) Jak się okazuje są nie tylko zdrowe, ale przy tym smaczne. :)


Herbatniki digestive


Składniki:
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki sody
  • 30 g płatków owsianych
  • 30 g otrębów
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka


Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy sól, cukier, płatki owsiane i otręby (także te z dna sita). Mieszamy.
2. Do suchych składników dodajemy posiekane masło. Rozcieramy palcami masło tak, by ciasto przypominało bułkę tartą. Następnie stopniowo dolewając mleka wyrabiamy ciasto.  
3. Ciasto wykładamy na pergamin i formujemy z niego wałeczek. Zawijamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min. 
4. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, odwijamy i kroimy w plasterki. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 12 min. 
UWAGA: Spody ciasteczek łatwo się przypiekają.


Może Ci się spodobać

8 komentarze