środa, 12 września 2012

Tarteletki z musem z białej czekolady i jagodami




Foremki do tarteletek kupiłam kilka miesięcy temu, a teraz nie wyobrażam sobie jak mogłabym ich nie posiadać. Przecież kruche ciasto tworzy z owocami i odpowiednimi kremami tak pyszne kombinacje...
Mus jest wyjątkowo puszysty i lekki. Idealnie komponuje się z jagodami. Można "ścisnąć" go żelatyną, jednak ja nie dodaję, jeśli nie jest to konieczne - tak jest również w przypadku tego musu. :)


Tarteletki z jagodami
(przepis na 12 sztuk)

Składniki:
Ciasto:
  • 50 dag. mąki
  • 20 dag. masła
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • 2 jajka
Mus:
  • 1 duże jajko
  • 200 g. śmietanki kremówki
  • 100 g. białej czekolady
  • 20 g. cukru pudru
Dekoracja:
  • jagody

1. Ciasto: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy na godzinę do lodówki. 
2. Foremki do tarteletek smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 12 porcji, każdą część rozwałkowujemy i wykładamy nimi natłuszczone foremki. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach.
3. Mus: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie do czekolady dodajemy jajko, miksujemy.
4. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy przestudzoną czekoladę i bardzo delikatnie mieszamy. 
5. Mus wykładamy na kruche spody, dekorujemy jagodami.

3 komentarze:

slodkiswiatwypiekow pisze...

mmmm...kruche ciasto i mus z bitej śmietany i białej czekolady...mniam :-)!

asieja pisze...

tartaletki nie tylko brzmią ładnie, ale i wyglądają. i smakują pewni też :-)

amaranthrose pisze...

Uwielbiam tartaletki.
Takie z musem z białej czekolady to moje ulubione!