Bardzo zdrowe muffinki bez cukru

15 września


Z połączenia mąki razowej, jagód goji, płatków owsianych i żytnich oraz paru innych składników powstały te muffinki. Zdrowe, smaczne i nadają się dla diabetyków! :) Słodzone są ksylitolem, który może być spożywany także przez cukrzyków - rozsądnie oczywiście :)


Muffiny owsiane bez cukru

Składniki:
  • 1/2 szkl. płatków owsianych
  • 1/2 szkl. płatków żytnich
  • 1 szkl. mąki pszennej razowej
  • 250 ml. mleka
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 50 g. masła
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 30-50 g. jagód goji

Przygotowanie:

1. Płatki owsiane i żytnie mieszamy, zalewamy mlekiem.
2. Masło rozpuszczamy. Następnie przestudzone mieszamy trzepaczką z jajkiem.
3. Do płatków dodajemy mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia oraz sodę. Mieszamy.
4. Następnie dodajemy masło z jajkiem, mieszamy. 
5. Na końcu dodajemy jagody i krótko mieszamy.
6. Masę nakładamy do 12 foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.



Może Ci się spodobać

10 komentarze

  1. Świetny przepis! Na pewno go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie! Bardzo podoba mi się ten przepis :) Lubię takie zdrowe wypieki, a cukru nawet w domu nie posiadam, więc tym bardziej. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię batoniki i musli z firmy Sante!
    Twój przepis na babeczki brzmi bardzo zachęcająco. zdrowo i smacznie, żyć nie umierać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smakowicie, chyba się skusze na takie muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na pewno spróbuję takich muffinek, i zdrowie i pyszne, czego chcieć więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ach podobają mi się te muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawy przepis - muszą być bardzo pożywne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z przyjemnością informuję, że wytypowałam Twojego pysznego bloga do nagrody VERSATILE BLOGGER AWARD :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję!!! Jest tak niewiele dobrych przepisów dla diabetyków (niby ktoś pisze, że bez cukru, a w przepisie pojawia się banan albo miód), a ten jest idealny!!

    OdpowiedzUsuń