czwartek, 2 sierpnia 2012

Usmolony, czyli absolutnie popisowe ciasto mojej babci.





Usmolony to jedno z najpyszniejszych ciast jakie kiedykolwiek miałam okazję jeść. Być może dlatego, że kojarzy mi się z dzieciństwem, ponieważ babcia piekła je na wszystkie rodzinne uroczystości. Chociaż - mówię to zupełnie szczerze - nie poznałam jeszcze osoby, której by to ciasto nie posmakowało.

Jest dosyć proste, jednak radzę być ostrożnym w czasie przygotowywania kremu. Łatwo robią się grudki w momencie miksowania masy z masłem. Babci się to chyba nie zdarzało, jednak mi niestety tak. Dlatego można wykonać krem innym, standardowym sposobem - najpierw ucieramy masło, a następnie stopniowo dodajemy przestudzoną masę.


Usmolony

Składniki:
Ciasto:
  • 3 i ½ szkl. mąki
  • 4 żółtka
  • ½ szkl. cukru
  • 75 g. masła
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szkl. mleka


Krem:
  • 7 żółtek
  • 1 czubata szkl. cukru
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 szkl. mleka
  • 200 g. masła
  • kakao

1.  Ciasto: Masło rozpuszczamy, a mleko lekko podgrzewamy (aby było ciepłe). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z cukrami, dodajemy do mąki razem z margaryną. Stopniowo dodając mleka zagniatamy ciasto, by było średnio ścisłe. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. 3 duże blachy wykładamy papierem do pieczenia, na każdym rozkładamy 1/3 ciasta. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 min (ciasto po upieczeniu powinno minimalnie się zrumienić).
2. Krem: Żółtka ucieramy z cukrem. Mąkę rozrabiamy w ¾ szkl. mleka. Resztę mleka należy zagotować. Następnie do mleka dodajemy mąkę i - ucierając mikserem – żółtka z cukrem. Miksujemy do połączenia składników. Doprowadzamy masę do zagotowania, a następnie studzimy. Masło drobno kroimy, ucieramy z lekko ciepłą masą. W czasie ucierania dodajemy kakao (ilość wedle upodobań).

3. Masą przekładamy placki. Odstawiamy na noc do lodówki, jednak naprawdę dobre jest dopiero po około dobie od przygotowania. Ciasto możemy posypać wiórkami kokosowymi.

11 komentarzy:

Schokolade Inspirationen pisze...

Mmm..:)
Najlepsze ciasto babci:))

Gosia pisze...

koniecznie muszę wypróbować, jak od babci to wiadomo, że pyszne, a nazwa urocza :)

Maggie pisze...

Boska nazwa :) A ciasto wyglada smakowicie.

mojetworyprzetwory pisze...

Z takie ilości żółtek i innych reszty składników, to musi wyjść pyzne ciasto;)

S.B. pisze...

bardzo intrygująca nazwa :D

Helen pisze...

Koniecznie muszę je zrobić, wygląda super! Sporo tych żółtek w kremie:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Mogę się wprosić na kawałek? Takie pyszności u Ciebie!
Pozdrawiam:)

Paulina pisze...

jak takie pyszne to musimy wypróbować:)

Kaś pisze...

Babcie wiedzą, jak dogodzić wnuczkom. :)

asieja pisze...

tak strasznie kusisz, że marzy się o spróbowaniu tego ciasta.

Izaa pisze...

bardzo fajne ciasto