Rolada wieprzowa z nektarynkami

16 lipca



Przepis znalazłam w "Kuchni" jeszcze w zeszłym roku. Długo zbierałam się do przygotowania tej rolady, ponieważ nie miałam dotychczas absolutnie żadnego doświadczenia w przygotowywaniu łopatki wieprzowej w takiej formie. Danie nie należy do prostych, jednak jest warte wysiłku. :)

Przepis z drobnymi modyfikacjami


Rolada wieprzowa z nektarynkami

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • po 2 garście posiekanej:
    • natki pietruszki
    • bazylii
    • oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 100 ml oliwy
  • 50 g masła
  • 200 ml czerwonego wina
  • 4 nektarynki

Przygotowanie:

1. Mięso rozkrawamy tak, by powstał duży płat. Następnie rozbijamy je na grubość ok. 2 cm. Oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy ziołami i posiekanym czosnkiem, ciasno zwijamy roladę. Owijamy w plastry szynki i mocno obwiązujemy sznurkiem. 
2. Na patelni obsmażamy roladę z każdej strony. 
3. W gęsiarce roztapiamy masło. Wkładamy obsmażoną roladę, dodajemy oliwę i odrobinę wina. 
4. Przez 15 min. gotujemy roladę na małym ogniu stopniowo dolewając wina. 
5. Nektarynki kroimy na połówki. Obkładamy nimi roladę i gotujemy 30 minut. Przed podaniem pozbywamy się skórek z nektarynek.


Może Ci się spodobać

1 komentarze

  1. Wygląda pięknie :) Dodatek słodkich nektarynek musi być super, wyobrażam sobie coś jak schab z morelą :)

    OdpowiedzUsuń