piątek, 27 lipca 2012

Ciasto z mango




Smakuje specyficznie, choć w czasie jedzenia ciężko uwierzyć, że ten szczególny smak zawdzięcza właśnie mango. Warto spróbować, polecam. Uprzedam osoby, które nigdy nie miksowały mango - mus smakuje tak wspaniale, że ciężko powstrzymać się przed jego zjedzeniem ;)

Przepis pochodzi z tej strony. U mnie drobne modyfikacje.


Ciasto z mango

Składniki:

Ciasto:
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • dżem truskawkowy
  • sok z cytryny
Masa czekoladowa:
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
Masa mango:
  • 300 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 dojrzałe mango


1. Ciasto: Przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i kakao, mieszamy. Masło roztapiamy w rondelku. Jajka z cukrami ubijamy. Cały czas ubijając wlewamy lekko ostudzone masło. Wsypujemy mieszankę mąki i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy (24x24cm) wyłożonej pergaminem i pieczemy przez ok. 30 min w temperaturze 180 stopni. 
2. Masa czekoladowa: Podgrzewając, rozpuszczamy w mleku pokrojoną na kawałki czekoladę. Mieszankę dokładnie mieszamy, aby nie pozostały grudki. Rondelek zdejmujemy z ognia, a do gorącej czekolady wsypujemy żelatynę i szybko mieszamy. Kremówkę ubijamy na sztywno, wlewamy rozpuszczona czekoladę i krótko miksujemy. Wstawiamy do lodówki. 
3. Masa mango: Mango obieramy, oddzielamy od pestki i miksujemy. Mus gotujemy z cukrem. Zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy, dokładnie mieszając, żelatynę. Śmietankę ubijamy na sztywno. Cały czas miksując wlewamy mus z mango. Wstawiamy do lodówki. 
4. Ostudzony biszkopt czekoladowy nasączamy mieszanką wody i soku z cytryny. Smarujemy cienką warstwą dżemu truskawkowego. Wykładamy masę czekoladową a na wierzchu masę z mango. Schładzamy.

2 komentarze:

wiosenka27 pisze...

To ciasto jest genialne:)

amaranthrose pisze...

Mmm wspaniały przepis:)