sobota, 30 czerwca 2012

Kurki w śmietanie





Kolejne pierwsze podejście kulinarne, tym razem do kurek. I... strzał w dziesiątkę. Wszyscy, którzy zdążyli spróbować, byli zadowoleni. A następnego dnia rano - jajecznica z pozostałymi, niewykorzystanymi kurkami . Polecam kurki zarówno w śmietanie, jak i w jajecznicy :)


Sos kurkowy

Składniki:
  • 40 dag kurek
  • 250 ml. śmietany kremówki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • koperek
  • sól, pieprz

1. Kurki starannie oczyszczamy (jeżeli wyczyścimy je na sucho, będą smaczniejsze). 
2. Cebulę siekamy, szklimy na maśle. Dodajemy kurki - małe wrzucamy w całości, większe kroimy na pół. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając ok. 10-15 min. 
3. Dodajemy kremówkę, dusimy do uzyskania konsystencji sosu.
4. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koperkiem.
5. Polecam z grillowaną piersią z kurczaka.


4 komentarze:

Helen pisze...

Uwielbiam grzyby a w szczególności kurki:)sos wygląda bardzo apetycznie.

radosna szkoła pisze...

Sos z kurek smakowałam jedynie raz w życiu -u cioci męża, i smaku tego nie zapomnę do końca życia!

mięczak zakaźny pisze...

Moja mama robi wspaniały sos kurkowy -do pierożków rawioli z szynką :) moja ulubiona potrawa!

Asik. pisze...

Pyszny jest ten sos :)