Ciasto z jagodami i kruszonką

30 czerwca



Moje pierwsze ciasto z jagodami. Tego samego dnia musiałam piec je dwa razy i to nie dlatego, że się nie udało, ale ze względu na zapotrzebowanie ;)

Przepis pochodzi z moich wypieków, zmodyfikowany + kruszonka. Przepis już po zmianach podaję poniżej. Życzę smacznego :)


Ciasto z jagodami i kruszonką

Składniki:

Ciasto:
  • 180 g masła, w temperaturze pokojowej
  • niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka lekko dociśniętych (w szklance) wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki maślanki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 3 szklanki jagód
  • cukier puder, do oprószenia

Kruszonka:
  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 100 g masła (schłodzonego)


Składniki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą i wiórkami kokosowymi.

2. Masło i cukier utrzeć. Dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie ucierając. Następnie dodawać odłożone suche składniki na przemian z maślanką, miksując. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać skórkę i sok z cytryny, zmiksować.

3. Kruszonka: Mąki przesiać, dodać cukier i posiekane masło. Rozcierać palcami składniki, aż do powstania kruszonki.
4. Formę o wymiarach 23 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić równo ciasto, na wierzch wysypać owoce, posypać kruszonką.
5. Piec w temperaturze 180ºC przez 35 minut.



Może Ci się spodobać

6 komentarze

  1. pyszności, jak są jagody i jest kruszonka,musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda lepiej niż smakuję, ale jest ok. wiórki są fuuuuu!

    OdpowiedzUsuń
  3. takie ciasta z owocami i kruszonką to dla mnie ostoja domu, piękny zapach, jeszcze lepsze wspomnienia :) w sezonie jagodowym musi być koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... pyszności ;] rozkoszy nie ma granic!

    OdpowiedzUsuń