Domowe trufle

02 marca


Jakiś czas temu otrzymałam ze sklepu eko-market.pl  mąkę ze zmielonych migdałów. Muszę przyznać, że dzięki niej tempo przygotowania trufli było ekspresowe. Zamiast moczyć migdały, obierać i siekać, po prostu dodałam mąkę.

Są naprawdę pyszne. Jednak lepiej powstrzymać się przed zjedzeniem wszystkich na raz, ponieważ najlepiej smakują następnego dnia. :)

Domowe trufle

Składniki:

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 g mąki ze zmielonych migdałów
  • 100 g posiekanych orzechów laskowych
  • małe opakowanie (100 g) herbatników
  • 200 g śmietany 36%
  • 3 łyżki brandy (jeśli ktoś wolałby wariant bezalkoholowy - można pominąć)
  • do dekoracji: kakao, cukier puder, posypki dekoracyjne

Przygotowanie:

1. Herbatniki drobno kruszymy. Wrzucamy do miseczki razem z orzechami laskowymi i mąką ze zmielonych migdałów. 
2. Czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy herbatniki wymieszane z orzechami i mąką oraz śmietanę i brandy. Dokładnie mieszamy.
3. Masę odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia. (30-60 min.)
4. Z masy formujemy kuleczki, obtaczamy w kakao, cukrze pudrze, mące z migdałów lub dowolnie wybranych posypkach dekoracyjnych.


Może Ci się spodobać

1 komentarze